Hallituksen uusi periaatepäätös maahantulon helpottamisesta tulossa ensi viikolla

25:05
Kansanedustaja ja pääministeri erimielisiä mahdollisesta koronatartunnasta – tässä katsaus päivän tärkeimpiin uutisiin

Hallituksen periaatepäätös maahantulon helpottamisesta on valmistumassa ensi viikolla. Malli on tiettävästi jo olemassa, mutta siihen haetaan vielä kaikkien puolueiden yhteistä näkemystä ja selvitetään yksityiskohtia.

Periaatepäätöksen luonnos perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tarkentuneisiin mallinnuksiin. Eri ministeriöissä on erilaisia näkemyksiä siitä, miten paljon matkustamista Suomeen voidaan helpottaa.

Tavoitteena on ollut, ettei päätös vaatisi erillistä neuvottelua, vaan se voidaan tehdä kirjallisessa menettelyssä syyskuulta voimassa olevaa periaatepäätöstä päivittämällä. Ministeriöt valmistelevat omat kantansa virkamiestyönä ja hallitus tekee kokonaisarvion.

Riskirajaa hilataan ylöspäin

Edellisessä valtioneuvoston periaatepäätöksessä riskimaan raja oli 25 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa. Sitä on tarkoitus nyt päivittää ylöspäin, koska yksikään Euroopan maa ei enää alita sitä.

Ongelma on tiettävästi muun muassa se, etteivät ilmaantuvuusluvut ole välttämättä kaikkien maiden kohdalla ajantasaisia tai muuten luotettavia. Myöskään lähtömaiden testit tai todistukset eivät välttämättä ole luotettavia.
Uuden mallin mukaan Suomeen pääsy korkeidenkin tartuntalukujen maista perustuisi koronaviruksen testaukseen.

Testaus koskisi 23. marraskuuta alkaen Suomeen saapuvia matkustajia. Tuolloin loppuu Suomen EU:n komissiolta saama jatkoaika maahantulorajoituksille Schengen-maissa.

– Vaikka valtioneuvosto miten sujuvoittaisi matkailua Suomeen periaatepäätöksellään, se ei poista alueiden toimivaltaisten viranomaisten velvollisuuksia tai vastuita, eikä muuta tartuntatautilain mukaisia toimivaltuuksia, sosiaali- ja terveysministeriöstä tähdennetään.

Alueiden terveysviranomaiset voivat edelleen tehdä koronatestejä ja määrätä karanteeneja riskimaista saapuville ulkomaalaisille, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

Maahantulotestausta koskev an lakiesityksen viilaus alkaa ensi viikolla

Esillä on ollut malli, jonka mukaan yli kolme vuorokautta maassa viipyviltä matkustajilta vaadittaisiin yhä lähtömaassa tehdyn testin lisäksi Suomessa toinen testi.

Se tehtäisiin jo esimerkiksi lentokentällä, eikä karanteenia vaadittaisi, elleivät alueelliset terveysviranomaiset katso sitä tarpeelliseksi.

Myös liikenne- ja viestintäministeriön maahantulotestausta koskevan lakiesityksen jatkoviilaus alkaa ensi viikolla. Perustuslakivaliokunta havaitsi siinä isoja ongelmia torstaina antamassaan lausunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja