Hallitukselle moitteita hitaasta päätöksenteosta: Turussa maskisuositus koko alakouluun ja maskipakko opettajille

0:49
Turun alakouluissa käytössä jo laajin maskisuositus – vaikutus näkynyt vähentyneissä karanteenimääräyksissä

Maskeja suositellaan Turussa nyt ensimmäisestä koululuokasta alkaen, koska koronatilanne on huonontunut viime viikolla kaupungissa. 

Turku moittii hallitusta hitaudesta ja siitä, ettei kaikkia mahdollisia keinoja epidemian suunnan kääntämiseen ole vielä käytössä.

– Hallitus keskustelee parhaillaan käsittääkseni maskipakosta. Olimme ehkä vähän etukäteen liikkeellä tämä asian kanssa, toteaa toimialajohtaja Timo Jalonen Turusta.

THL suosittaa maskeja vasta 12-vuotiaille, koska maskin käyttö voi olla hankalaa nuoremmille. Helsinki noudattaa vielä THL:n suositusta maskien käytöstä koulussa.

Maskin käyttö sujuu hyvin

Turussa Hannunniitun koulullaopettaja jakaa jokaisen tunnin alussa maskit ensimmäisen luokan oppilaille.

Timo Jalosen mukaan viidennen ja neljännen luokkien oppilaat oppivat maskin käytön hyvin.

– Oppivathan he lukemaan ja kirjoittamaankin koulussa, lisää Jalonen.

Turun päätökseen vaikutti viime viikolla esille tullut vaihto-oppilaiden tartuntarypäs. Kunnan päätöksella maskisuositus on otettu nyt käyttöön kaikille luokille alakouluissa. Maskeja ei pidetä välitunneilla.

Hannunniitun koulun rehtorin Timo Lehtinen kertoo, että koulun karkean arvion mukaan karanteeniin määrättyjen oppilaiden määrä on vähentynyt ainakin kolmanneksella.

– Altistumiset ovat vähentyneet ja karanteenimäärät pienentyneet, koska ei tarvitse jättää kahta kokonaista tai kolmea luokkaa karanteeniin. Nyt se rajoittuu yhteen perusopetusryhmään tai yhteen ruokapöytään, sanoo Lehtinen.

Lehtisen mukaan tämä vähentää rehtorienkin työtä tartunnanjäljityksessä. 

Kaupungin mukaan suurin osa alakoululaisista oppii maskin käytön kuten myös ensimmäistä luokkaa käyvä Meea.

– Se on ihan mukavaa koulussa, mutta kun menen iskän kanssa kauppaan se tuntuu erilaiselta.

Maskipakko opettajille

Oppilaiden lisäksi iso joukko koulujen henkilökuntaa on ollut toistuvasti altistuksen vuoksi karanteenissa ja sijaisia on ollut vaikea saada.

Turku löysi työturvallisuuslaista pykälän, jolla henkilökunnalle voitiin laittaa maskipakko. Tämä vähensi myös opettajien karanteenien määrää oleellisesti.

Rehtori Lehtisen mukaan Turku aikoo tehdä kaikkensa epidemian selättämiseksi.

– Hitaan valtiolllisen päätöksen teon takia nähtiin järkeväksi, että me kaupunkina ja koulutasolle teemme kaiken voitavamme.

Opetushallitus muistuttaa, että päätös suositusten antamisesta tulee tehdä alueellisesti epidemiologisen tilanteen mukaan. 

Turussa maskit suojaavat nyt koululaisia ja opettajia oireettomiltakin tartuttajilta, joita lääkärien arvion mukaan on nuoremmissa lapsissa on runsaasti. Koulujen tartunnat ovat pääosin peräisin lähipiiristä ja vapaa-ajalta.

Kouluissa ja varhaiskasvatuksessa on THL:n keräämien tietojen mukaan määrätty maaliskuun alkuun mennessä jo lähes 54 000 lasta karanteeniin.

THL:stä kerrotaan MTV Uutisille, ettei aikeissa ole ainakaan toistaiseksi muuttaa kouluja koskeva maskisuosituksia. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja