Halla-aho vertaa Venäjää Isisiin ja tyrmää neuvottelut – "Todellisuuteen olisi korkea aika herätä länsimaissa"

9:46

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon (ps.) mielestä länsimaiden tulisi luopua yrityksistään neuvotella Venäjän hallinnon ja presidentti Vladimir Putinin kanssa Ukrainaan liittyen.

Lännessä on Halla-ahon mielestä liian pitkään elätelty toivoa, että Putin uskoisi järkipuhetta ja että sodassa olisi saavutettavissa ratkaisu, jonka kanssa kaikki voisivat elää. 

– Pidän selvänä, että sellaista ratkaisua ei ole olemassa, koska Putinin asettamat tavoitteet eli Ukrainan orjuuttaminen, ei ole asia, josta oikein voitaisiin neuvotella ja pitäisi hyväksyä se, että tällaista neuvotteluraidetta ei ole, Halla-aho totesi keskiviikkona MTV:n Uutisaamussa.

Halla-aho vertasi jo aiemmin Venäjän toimintaa terrorijärjestö Isisiin, jonka kanssa ei myöskään neuvoteltu.

– Venäjä on tehnyt valinnan, että se on ryhtynyt avoimesti, ei pelkästään terrorismia tukevaksi, vaan terrorismia toteuttavaksi rikollisvaltioksi ja mielestäni tähän todellisuuteen olisi korkea aika herätä länsimaissa.

Halla-aho katsoo, että presidentti Putin ei tule lopettamaan sotaa omasta aloitteestaan. Siten ainoa keino sodan päättämiseksi on Venäjän asevoimien lyöminen Ukrainassa.

Sosiaalinen paine sotaa vastaan kasvaa

Sodan alun jälkeen Venäjällä ei ole juurikaan nähty hyökkäystä vastustavia mielenosoituksia. Siihen vaikuttaa kritiikin estäminen lainsäädännöllä. Halla-aho kuitenkin arvioi, että sosiaalinen paine kasvaa sitä mukaa kun sodan vaikutukset alkavat näkyä myös suuremmissa kaupungeissa. Osittaisen liikekannallepanon ja huonojen sotauutisten myötä se on väistämätöntä.

– Putin on voinut käydä sotaa syrjäseuduilta varatuilla etnisiin vähemmistöihin kuuluvilla ihmisillä, niin tavallisen ihmisen kosketus sotaan on ollut erittäin ohut ja näin ollen sota on vaikuttanut hyvin vähän ihmisten ajatteluun.

Pieleen menneet sotaretket ovat ennenkin johtaneet mullistuksiin Venäjän sisällä. Niin kävi sekä Japanin sodassa vuonna 1905, ensimmäisessä maailmansodassa ja Afganistanin sodassa. 

"Hän on KGB-agentti, joka pyrkii selviytymään"

Viime aikoina Venäjän puheet ovat edelleen koventuneet ja esiin noussut myös ydinasepelote. Halla-aho muistuttaa kuitenkin realismista.

– Monien venäläisten analyytikkojen mukaan Putin ei ole mikään sotilas, joka olisi valmis kuolemaan omien tavoitteidensa tai ihanteidensa takia. Hän on KGB-agentti. Hän pyrkii siirtämään vastuun muille ja hän pyrkii itse selviytymään. Hän tietää, että hän ei selviytyisi ydinaseiden käytöstä. 

– Hän pyrkii pelaamaan, luomaan hämmennystä ja pelkoa ja pehmentämään länsimaiden asenteita, jotta hän saisi jotain, minkä hän voi selittää itselleen ja kotiyleisölle voitoksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja