Halla-aho valikoisi kristityt pakolaiset muslimien ohi

Euroopan olisi järkevää ottaa vastaan ensisijaisesti kristittyjä turvapaikanhakijoita, sanoo perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.).

Näkemys on saanut kannatusta katolisissa Keski-Euroopan maissa, kuten Slovakiassa. Maan pääministeri Robert Fico on sanonut ottavansa mieluummin vastaan kristittyjä kuin islaminuskoisia turvapaikanhakijoita, koska maassa ei ole laajaa muslimiyhteisöä.

EU-komissio ei ole ottanut selvää kantaa Ficon lausuntoihin, mutta se on viitannut asiassa unionin syrjinnän vastaisiin perussopimuksiin. Saksan liittokansleri Angela Merkel pitää turvapaikanhakijoiden valikointia uskonnon perusteella EU:n perusarvojen vastaisena.

Jussi Halla-ahon mielestä kyseinen valikointi olisi erittäin perusteltua.

– Juridiset kysymykset ovat toinen asia. Luulen, että kysymys on ennen kaikkea poliittisesta tahdosta: onko poliittista uskallusta tehdä järkeviä ratkaisuja, Halla-aho sanoo STT:lle.

Halla-aho perustelee näkemystään sillä, että hänen mukaansa muslimeilla on huono kotoutumisennuste.

– Euroopassa on nähty jo vuosikymmenten ajan, että laajamittainen siirtolaisuus islamilaisista maista on aiheuttanut huomattavia integraatio-ongelmia.

"Valikointia tehdään jo"

Halla-aho viittaa valikointiin, jota tehdään jo kiintiöpakolaisten kohdalla. Suomen ulkomaalaislain mukaan kiintiöpakolaisten valinnassa edellytetään, että henkilön kotoutumisen edellytykset on arvioitu.

Halla-aho sijoittaisi sotaa ja vainoa pakenevat muslimit ensisijaisesti muslimimaihin.

– Persianlahti on täynnä upporikkaita öljyvaltioita, jotka eivät kanna vastuuta juuri lainkaan pakolaiskriisistä. Mielestäni myös sinne suuntaan pitäisi lähettää poliittista signaalia.

Halla-aho ei usko, että asiasta syntyy järkevää keskustelua Suomessa, koska maahanmuuttokysymyksiin suhtaudutaan niin "hysteerisesti".

Suomi Saksan kyljessä

Halla-ahon mielestä Suomen hallitus ja etenkin kokoomus on seurannut pakolaiskriisissä liian hanakasti Saksan ja Ruotsin linjaa. Hänen mielestään Suomen kansallinen etu kriisin vastuunjakoon liittyvissä kysymyksissä vastaisi paremmin Keski-Euroopan maiden eli Slovakian, Unkarin, Tshekin ja Puolan linjaa. Kyseiset maat haastavat Saksan johtaman rintaman, joka kannattaa turvapaikanhakijoiden siirtoja maasta toiseen.

Perussuomalaiset ministerit ovat sanoutuneet irti Suomen hallituksen linjasta, jossa hyväksytään turvapaikanhakijoiden siirrot vapaaehtoispohjalta.

Komission odotetaan julkistavan lähipäivinä esityksen pysyvästä mekanismista, joka mahdollistaa turvapaikanhakijoiden siirrot hätätilanteessa. Kysymys on tulenarka, sillä jäsenmaat eivät ole päässeet kunnolla sopuun edes väliaikaisesta mallista.

Vastuunjako noussee esille tänään, kun Unkarin pääministeri Viktor Orban vierailee Brysselissä keskustelemassa pakolaiskriisistä EU-johdon kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat