Haitin pääkaupungissa jälleen väkivaltaisuuksia, neuvottelut väliaikaishallinnosta siirtyivät – YK varoittaa maan ruokakriisistä

Haitin väliaikaishallinnon kokoonpanosta ei saatu edelleenkään selvyyttä. Aseellinen väkivalta jatkui lauantaina.

Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessä oli jälleen laajoja aseellisia väkivaltaisuuksia lauantaiaamuna paikallista aikaa. Valtio on ajautunut jengiväkivallan vakavaan kierteeseen viimeisten viikkojen aikana. Maahan on määrä perustaa väliaikaishallinto, jotta kiistoja pystyttäisiin ratkomaan.

Lauantaina kuitenkin kerrottiin, että neuvottelut sen kokoonpanosta siirtyvät maanantaille. Haitin väkivaltatilanne ajautui täyteen kriisiin helmikuun lopulla, kun aseistetut jengit kävivät hyökkäykseen ja vapauttivat tuhansia vankeja. Jengit vaativat pääministeri Ariel Henryn eroa, joka ilmoitti siirtyvänsä syrjään väliaikaishallinnon tullessa voimaan.

Aiemmin tällä viikolla kerrottiin, että väkivaltaisuudet ovat vaatineet useita kuolonuhreja. Muun muassa Yhdysvallat on evakuoinut työntekijöitään maasta, jossa aseelliset jengit hallitsevat laajoja alueita.

Paikallisten silminnäkijöiden mukaan jengit tekivät iskuja eri viranomaisia vastaan lauantaina.

Väliaikaishallinnon on määrä nimittää virkaa tekevä pääministeri, joka johtaa maan vaaleihin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2016.

Aliravitsemus uhkaa

YK:n mukaan Haitia uhkaavat aliravitsemus, nälänhätä ja peruspalveluiden täydellinen romahtaminen. YK:n pääsihteerin tiedottaja Farhan Haq totesi, että reilua puolta Haitin kansasta uhkaa ruoansaantiin liittyvä kriisi. Haitissa asuu reilut 11 miljoonaa ihmistä.

Pääkaupungin alueelta on paennut YK:n mukaan yli 33 000 ihmistä.

Port-au-Princen alueelle on määrätty poikkeustila huhtikuun alkuun asti ja yöllistä ulkonaliikkumiskieltoa on jatkettu ainakin ensi tiistaihin.

YK:n mukaan Haitin kaoottinen tilanne on kuin apokalyptisestä toimintaelokuvasta 2:12

Katso videolta Haitin kaoottista tilannetta avaava uutisraportti viime viikolta.

Lue myös:

    Uusimmat