Haitallisia kotiloita vastaan keksitty kotimaiset aseet

Lehtokotilo kuuluu puutarhojen epätoivottuihin vieraisiin.Marja Airio / Lehtikuva
Julkaistu 27.09.2013 10:01(Päivitetty 27.09.2013 10:05)

Suomalaistutkimus osoittaa, että kotimainen koivutisle ja koivuterva pitävät haitalliset kotilot pois kasvimaalta. Tislettä syntyy grillihiilien tuotannossa.

Kotimaisella raaka-aineella voitaisiin korvata synteettisiä kemikaaleja. Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa väittelyt Marleena Hagner osoittaa tutkimuksellaan, että koivuperäinen biohiili vähentää rikkaruohojen torjunnassa yleisesti käytetyn glyfosaatin huuhtoutumista vesistöihin noin neljänneksellä.

Tutkimuksesta käy ilmi, että koivusta saatavat koivutisle ja -terva mahdollistavat tehokkaan, halvan ja ympäristölle ystävällisen torjuntakeinon haitallisia lehtokotiloita ja espanjansiruetanoita vastaan. Tuotteita syntyy grillihiilien tuotannossa.

Pohjoisessa maaperässä ja vesistössä on monien synteettisten torjunta-aineiden jäämiä. Esimerkiksi rikkaruohojen torjuntaan yleisesti käytetty glyfosaatti ei hajoa maaperästä yhtä nopeasti kuin Etelä-Euroopassa. Tämän vuoksi glyfosaatti huuhtoutuu kylmässä maassa helposti myös vesistöihin.

Euroopan unionin torjunta-ainestrategian tavoitteena on ottaa luonnon omat torjuntamekanismit laajemmin käyttöön. Samalla halutaan osittain korvata synteettiset kemikaalit ympäristöystävällisemmillä ja helpommin hajoavilla tuotteilla.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Sivumaku-blogi: Lehtokotilot – pirulliset sarvipäät

Kuva: Lehtikuva

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle