Mainos

Haitallisia kotiloita vastaan keksitty kotimaiset aseet

Suomalaistutkimus osoittaa, että kotimainen koivutisle ja koivuterva pitävät haitalliset kotilot pois kasvimaalta. Tislettä syntyy grillihiilien tuotannossa.

Kotimaisella raaka-aineella voitaisiin korvata synteettisiä kemikaaleja. Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa väittelyt Marleena Hagner osoittaa tutkimuksellaan, että koivuperäinen biohiili vähentää rikkaruohojen torjunnassa yleisesti käytetyn glyfosaatin huuhtoutumista vesistöihin noin neljänneksellä.

Tutkimuksesta käy ilmi, että koivusta saatavat koivutisle ja -terva mahdollistavat tehokkaan, halvan ja ympäristölle ystävällisen torjuntakeinon haitallisia lehtokotiloita ja espanjansiruetanoita vastaan. Tuotteita syntyy grillihiilien tuotannossa.

Pohjoisessa maaperässä ja vesistössä on monien synteettisten torjunta-aineiden jäämiä. Esimerkiksi rikkaruohojen torjuntaan yleisesti käytetty glyfosaatti ei hajoa maaperästä yhtä nopeasti kuin Etelä-Euroopassa. Tämän vuoksi glyfosaatti huuhtoutuu kylmässä maassa helposti myös vesistöihin.

Euroopan unionin torjunta-ainestrategian tavoitteena on ottaa luonnon omat torjuntamekanismit laajemmin käyttöön. Samalla halutaan osittain korvata synteettiset kemikaalit ympäristöystävällisemmillä ja helpommin hajoavilla tuotteilla.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Kuva: Lehtikuva

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja