Haiseeko hengityksesi? Näin selätät kiusallisen vaivan!

Pahanhajuinen hengitys on inhottava riesa. Pidätkö mieluummin suusi supussa, vaikka olisit kuinka jynssännyt hampaita aamulla? Lue vinkit hengityksen raikastamiseksi!

Epämiellyttävää, mutta totta: jokaisella on suussaan monia erilaisia bakteereja. Se on ihan normaalia. Joillain ihmisillä esimerkiksi ruokavalio tai sairaus voi tehdä suusta otollisen paikan bakteerien itämiselle ja johtaa pahanhajuiseen hengitykseen.

Pahanhajuinen hengitys voi olla merkki esimerkiksi diabeteksesta tai munuaisongelmista. Halitoosi eli pahanhajuinen hengitys on kuitenkin hyvin harvoin sen ainoa merkki. Halitoosi voi olla myös jonkin lääkkeen aiheuttama sivuvaikutus. Tällöin voit kysyä lääkäriltäsi, auttaisiko reseptin vaihtaminen asiaa.

Jos sinä ja hampaasi ovat hyvässä kunnossa, kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalioon. Vahvojen ruoka-aineksien kuten valkosipulin haju saattaa viipyä kauan ja ruoat kuten leipä ja sokeriset herkut ujuttautuvat kielen poimuihin ja hammasväleihin pilaantumaan. Vihannekset ja hedelmät auttavat heti; popsi valkosipulisen pizzan jälkeen esimerkiksi omena.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio voi aiheuttaa "ketoosihengityksen", joten harkitse terveellisten hiilihydraattipitoisten välipalojen lisäämistä ruokavalioosi. Esimerkiksi banaani on toimiva pikkupurtava!

Juothan tarpeeksi vettä? Kuiva suu on löyhkäävä suu. Siksi hengitys haisee juuri aamulla; suusi tuottaa vähemmän sylkeä nukkuessasi. Sylki on pahanhajuisen hengityksen vihollinen. Siinä on elimistön omia antiseptisia aineita ja entsyymejä, jotka tappavat bakteereja. Myös purukumin pureskelu stimuloi syljen eritystä – muista kuitenkin, että xylitolilla makeutettu on sokerilla makeutettua parempi vaihtoehto! Jos suutasi kuivaa jatkuvasti epätavallisen paljon, ota yhteys lääkäriin.

Puhdistathan hampaasi huolella? Nykyään ihan tavallisista marketeistakin löytyy erilaisia välineitä hammasvälien puhdistukseen. Hammasvälit kannattaa langata ainakin kerran tai kaksi päivässä, sekä hampaita pestä vähintään kaksi minuuttia aamuin ja illoin. Voit kokeilla myös esimerkiksi suuvedellä huuhtelemista – ota kuitenkin huomioon, että niitäkin on erilaisia. Kysy vaikkapa hammaslääkäriltäsi vinkit juuri sinulle sopivaan suuveteen.

Jos kärsit edelleen pahanhajuisesta hengityksestä, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

Lähteet: Self.com, wikihow.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja