Mainos

EU ryhtyy voimatoimiin Välimerellä – Haglund: Näin Suomi voisi osallistua

EU aikoo käynnistää ensi kertaa voimatoimet laitonta maahantuloa vastaan. Jäsenmaat perustavat Välimerelle poikkeuksellisen sotilasoperaation, jonka tarkoituksena on takavarikoida ja tuhota ihmissalakuljettajien aluksia ja kitkeä bisneksen toimintaedellytykset.

Suomi ei ole vielä päättänyt osallistumisestaan operaatioon. Päätös jäänee tulevalle hallitukselle. Väistyvän hallituksen puolustusministerin Carl Haglundin (r.) mukaan Suomi voisi lähettää Välimerelle noin parinkymmenen hengen vahvuisen alussuojausosaston.

Vastaava osasto on lähetetty merirosvouksen vastaiseen operaatioon Somalian edustalle. Osasto on suojannut esimerkiksi YK:n ruokakuljetusalusta.

– Arvio on, että meillä ei ole edellytystä esimerkiksi lähettää omaa merivoimien alusta Välimerelle, Haglund sanoi Brysselissä.

YK:n mandaatti puuttuu vielä 

EU-ministerit päättivät Välimeri-operaation perustamisesta pikavauhdilla huhtikuussa sattuneen tuhoisan laivaturman jälkeen. Operaation tiellä on kuitenkin vielä useita esteitä. Sen täysimittainen käynnistäminen edellyttää YK:n turvallisuusneuvoston mandaattia ja Libyan hallinnon hyväksyntää. 

Toiminta pitäisi ulottaa Libyan aluevesille, koska iso osa siirtolaisten aluksista lähtee sieltä liikkeelle. Libyassa vallitseva poliittinen sekasorto vaikeuttaa yhteistyötä maan viranomaisten kanssa. YK:n mandaatti edellyttää neuvotteluja muun muassa Venäjän ja Yhdysvaltain kanssa.

Päätös operaation käynnistämisestä on tarkoitus tehdä kesäkuussa. Jos YK:n mandaattia ei tule, EU joutuu miettimään operaatiota uusiksi.

– Silloin operaatio on varmaan paljon rajoitetumpi ja keskittyy ensisijaisesti merellä alusten tarkastamiseen, Haglund sanoo.

Diplomaattilähteen mukaan tiedustelutiedon kerääminen sekä partiointi kansainvälisillä vesillä voidaan aloittaa ilman YK:n mandaattia.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet operaatiota siitä, että sotilasvoiman käyttö voi vahingoittaa siirtolaisia. Salakuljettajat ovat usein raskaasti aseistettuja, ja he ovat valmiita taistelemaan siirtolaisia kuljettavista aluksista, joista on kova pula.

EU:n ulkoministerin Federica Mogherinin mukaan operaation ensisijaisena tarkoituksena ei ole tuhota aluksia vaan estää ihmissalakuljettajien toimintaedellytykset.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.