Mainos

EU pyrkii laajentamaan merioperaatiota salakuljettajia vastaan

Euroopan unioni valmistautuu laajentamaan ihmissalakuljettajien vastaista operaatiota Välimerellä. Toistaiseksi operaatio on rajoittunut tiedusteluun ja tilannekuvan hahmottamiseen.

Operaation varsinaista tehtävää eli salakuljettajien alusten takavarikointia ja mahdollista tuhoamista ei ole voitu aloittaa, koska siihen ei ole saatu YK:n mandaattia.

YK:n luvan saanti riippuu pitkälti siitä, päästääkö Libyan hallinto operaation maan aluevesille, josta salakuljettajat lähtevät liikkeelle. Libyan poliittinen kaaos ja yhtenäisen hallinnon puute vaikeuttavat luvan saantia, eikä sitä ole tällä hetkellä tiedossa.

Paine uuden vaiheen käynnistämiseen on kuitenkin EU:ssa kova, sillä operaatio luotiin vain vuodeksi ja sen tarkoituksena on vastata akuuttiin pakolaiskriisiin.

Salakuljettajat reagoivat nopeasti vastatoimiin – ovat jo muuttaneet toimintaansa

EU pyrkii puskemaan operaatiota eteenpäin siten, että siirtolaisaluksia alettaisiin tarkastaa kansainvälisillä vesillä. Asiaa seuraavan EU-lähteen mukaan mahdollisuudet toimia näissä rajoissa ovat selvittelyn alla. Kysymysmerkki on esimerkiksi se, voidaanko aluksista löytyviä salakuljettajia vastaan käyttää voimaa ilman YK:n mandaattia.

Voimankäyttöön liittyy riskejä, koska salakuljettajat ovat usein raskaasti aseistettuja ja he ovat valmiita käyttämään siirtolaisia ihmiskilpinä. Uusi vaihe edellyttäisi myös lisää kalustoa.

Virkamieslähteen mukaan salakuljettajat reagoivat nopeasti vastatoimiin ja he ovat jo muuttaneet toimintaansa operaation takia.

– Tällä hetkellä on nähtävissä, että salakuljettajat eivät tule Libyan aluevesiltä ulos.

Käytännössä se tarkoittaa, että he ovat antaneet veneitä siirtolaisten itsensä ohjattavaksi, jotteivät jäisi itse kiinni. 

Suomalaisupseereja Roomassa

EU:n puolustusministerit keskustelevat Välimeri-operaation jatkosta kokouksessaan Luxemburgissa torstaina. Suomea kokouksessa edustaa puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.). Hän osallistuu ensimmäiseen EU-kokoukseensa ministerinä. 

Välimeri-operaation esikuntaan Roomaan on lähetetty kolme suomalaisupseeria, yksi heistä tiedustelupäälliköksi. Syyskuun aikana Suomi aikoo lähettää vielä muutaman esikuntaupseerin Välimerellä toimivalle alukselle.

Luxemburgissa ei ole vielä tarkoitus päättää operaation laajentamisesta, mutta asiasta odotetaan ratkaisua lähiaikoina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.