Mainos

Haavisto Pohjois-Korean diplomaatin Helsingin-vierailusta: Ajankohtainen ydinasekysymys varmasti esillä

4:47

Korean niemimaan kriisiä puidaan parhaillaan Helsingissä epävirallisessa tapaamisessa. Pohjois-Korean korkea diplomaatti saapui iltapäivällä Helsinkiin julkisuutta vältellen. Maan Yhdysvaltain osaston varapääjohtaja Choe Kang-il tapaa mediatietojen mukaan Etelä-Korean ja Yhdysvaltain edustajia, jotka eivät toimi tällä hetkellä maidensa hallinnossa.

MTV Uutisissa vieraillut kansanedustaja, Euroopan rauhaninstituutin puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi, että ajankohtaiset ydinaseasiat ja poliittisten vankien vapauttaminen ovat varmasti keskusteluissa esillä Helsingin tapaamisessa.

– Tapaaminen oli alun perin varmasti pedattu toisin, mutta hiljattain Yhdysvaltain presidentti ilmoitti haluavansa tavata Pohjois-Korean johtajan, joten kaikki tapaamiset muuttuivat sisällöltään tätä kautta, Haavisto muotoilee.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un pyrkivät tapaamaan tänä keväänä.

– Tämähän on poikkeuksellinen tapa tehdä diplomatiaa, että ensin sanotaan lopputulos, mitä halutaan. Sitten pannaan virkamiehet ja neuvottelijat juoksemaan kohti sitä tulosta. Siellähän on paljon sudenkuoppia matkalla: luotettavuus eli tekevätkö osapuolet sen mitä lupaavat, mutta hyvä tavoitehan tämä on.

Haaviston mielestä Pohjoismaat ovat mahdollinen maaperä huippujohtajien tapaamiselle.

Korkea-arvoisia tapaamisia aiemminkin

Korkea-arvoisia Pohjois-Korean virkamiestapaamisia on Suomessa ollut aiemminkin.  Viine kesän alussa Suomessa kävi Pohjois-Korean ulkoministeriön Eurooppa-osaston johtaja.

– Minullakin oli hänen kanssaan mahdollista käydä keskusteluja siitä, millaista rauhanprosessia ja keskustelua Pohjois-Korea toivoo. Silloin kävi nimenomaan ilmi, että he etsivät suoraa yhteyttä Yhdysvaltoihin, suoraa dialogia amerikkalaisten kanssa. Nyt he näyttävät tietyssä mielessä saavan sen presidentti Donald Trumpin kanssa, Haavisto kertoo. 

Viime kesänä Pohjois-Korean edustaja oli Suomessa omasta aloitteestaan.

– Heillä ei ole Suomessa suurlähetystöä, vaan Tukholmasta käsin tämä suurlähetystö hoitaa näitä. Itselläni oli mahdollisuus tavata heitä eduskunnassa, enkä tiedä heidän silloisesta ohjelmastaan sen enempää. 

Kuuntele koko MTV Uutisissa käyty keskustelu yllä olevalta videolta. Kansanedustaja, Euroopan rauhaninstituutin puheenjohtaja Pekka Haavisto kertoo näkemyksiään Pohjois-Korean edustajan Helsingin-vierailusta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.