Mainos

Hääsuunnittelija vastaa – osa 17

Saako hääjuhlasta poistua ennen hääparia? Miten järjestetään häät Meksiko-teemalla? Hääsuunnittelija Eija Holmberg vastaa häät.fin kävijöiden kysymyksiin.

Häitä rakastava Eija Holmberg on yksi harvoista suomalaisista hääsuunnittelijoista. Hän on työskennellyt ammatissa vuosia ja hankkinut alalla vahvan asiantuntijuuden. Eija vastaa häät.fissä häihin liittyviin kysymyksiin.

Etiketti

Kysymys: Törmäsin hääfoorumilla käsitykseen, ettei juhlasta sovi poistua ennen hääparia. Onko tällainen etikettisääntö todella olemassa?

Vastaus: Kuulostaapa aika hurjalta ajatukselta, että häistä ei voisi poistua ennen hääparia. Hääparihan voi juhlia pikkutunneille asti. Yleisesti on niin, että hääkakun ja häätanssin jälkeen voi poistua. Varsinkin lapsiperheet ja vanhemmat ihmiset poistuvat hyvin ajoissa. Silloin ns. virallinen osuus on päättynyt ja alkaa rennompi illanvietto. Toki on ihan suotavaa, että kerkiäisi hääparin kanssa muutaman sanan vaihtamaa, mutta ei tämäkään aina ole mahdollista.

Kysymys: Jos vihkipari haluaa, että on kaasoja on kaksi, mutta bestmaneja vain yksi, niin kannattaako sopia kumpi on pääkaaso?

Vastaus: En tiedä onko sillä merkitystä kumpi on pääkaaso, tärkeämpää on varmaankin että molemmilla on selkeä työnjako. Kuka hoitaa morsiuskimpun ottamisen kirkossa, kuka juontaa jne. jotta ei tule sekaantumisia sitten kun hommat pitäisi tehdä.

Hääpukeutuminen

Kysymys: Miten yhdistää sulhasen saamen puku ja morsiamen hääpuku? Morsian ei haluaisi perinteistä saamen pukua, vaan jotain kansanperinnehenkeä ja eleganttia.

Vastaus: Mielestäni on saamen puku ja morsiuspuku sopivat hyvin yhteen. Pitäväthän miehet univormuja, kansallispukuja ja kilttejä, vaikka naisella on perinteinen hääpuku päällään. Aina kun tällainen "harvinaisuus" on mahdollista pukea päälle, se kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön. Jos haluaa voi esimerkiksi morsiuskimpussa tai hiuksissa olla saamenpuvun värejä, jotka näin kivasti yhdistävät morsiamen ja sulhasen ulkoisen asun.

Tarjoilut

Kysymys: Häämme on vasta vuoden päästä ja jo nyt iskee paniikki! Olemme valinneet paikan ja muuten kaikki olisikin reilassa, mutta kauhistuttaa ajatus ruuasta. Mikä olisi kaikkein helpoin ja edullisin vaihtoehto minkä voisi tehdä jo aiemmin. Tuttuni, joka on suurtalouskokki, on luvannut auttaa, mutta paniikki onkin, että mitä tarjota, millä vadeilla ja kuinka saada säilymään! Vieraita olisi noin 120 joista 40 lapsia.

Vastaus: Olet oikein hyvissä ajoin liikkeellä. Suunnittelulle on hyvin aikaa, joten ei paniikkia. Ruoan suunnitteluun vaikuttaa moni asia; säilytys mahdollisuudet, välineet, hinta jne. Teidän pitää ensin selvittää mahdollisuudet ruoan valmistamiseen ja tarjoamiseen ja sitten vasta mietitään mitä tarjotaan. Yleensä menu koostuu hääparin omista lempiruoista. Teillä on hyvin asiat kun on alan ammattilainen apuna. '

Helpoin vaihtoehto on tietysti mahdollisimman yksinkertainen tarjottava. Keitto ja laatikkoruoat ovat ehdottomasti helpoimmasta päästä. Entäpä tortillat? Se tietää vain kasvisten pilkkomista ja parin eri kastikkeiden tekemistä. Jokainen vieras kokoaa mieleisensä. Paellapannuilla pystyy myös tekemään mitä vain; niin perinteisen pyttipannun kuin upean paellan, tai vaikka paistella herkulliset muikut ja kaveriksi perunamuussin. Lapsia on paljon, joten lasten perinteiset lihapullat on hyvä olla tarjolla, jos ruoka on hiemankaan erikoisempaa. Astiavuokraamoista saa vuokrattua astioita tarjoiluun tai sitten kerää kaikki lähisukulaisten astiat kokoon.

Kysymys: Mistä löytäisin Turusta halvimmat astioiden vuokraukset?

Vastaus: Tarjousten pyyntö eri astiavuokrausfirmoista on ainut tapa selvittää hintataso. Toki kannattaa kysellä paikallisilta martoilta , vpk- tai työväentaloilta myös, heiltä yleensä saa hyvinkin huokeasti astioita vuokralle.

Ohjelma ja musiikki

Kysymys: Kysymykseni koskee häiden ohjelmaa, tai pikemminkin sitä, ettei sitä juuri ole. Emme halua perinteisiä hääleikkejä, vaan pelkästään puheita ja rentoa (mutta tyylikästä) yhdessäoloa. Olemme ajatelleet joitakin musiikkinumeroita sekä mahdollisesti taustapianoa. Miten nämä saisi sopimaan yhteen?

Vastaus: Häiden ohjelman järjestäminen tuntuu askarruttavan monia. Kuitenkin on niin, että kun onnittelut, ruokailu, puheet, kakut ja häävalssi ovat ohi ja on vapaamman rennon oleskelun vuoro, on hääpäivän ilta jo yleensä pitkällä. Hirmuisesti ohjelmaa ei oikeastaan tarvitse ollakaan. Musiikki/ lauluesitykset sopivat mainiosti esimerkiksi ruokailun ja kahvin väliin. Pianomusiikki on upeaa kuultavaa jo sellaisenaan. Ei kannata ottaa turhaa painetta asiasta.

Kysymys: Kun tulemme kirkosta hääjuhlapaikalle missä juhlaväki jo on, mitä ensin tehdään? Juhlat ovat pienet ja lapsia on paljon.

Vastaus: Juhlaväki vie juhlapaikalle tullessaan häälahjat lahjapöytään. Hääparin tullessa paikalle on onnitteluiden vuoro. Bestman tai kaaso ohjaavat vieraat paikkaan, jossa hääpari vastaanottaa onnittelut. Onnitteluiden jälkeen kohotetaan onnittelumalja, jonka jälkeen siirrytään ruokatilaan ja aloitetaan hääateria. Katso esimerkki .

Aina kun tiedetään että häihin on tulossa lapsia, pitää heidät myös huomioida. Heille kannattaa laittaa oma leikkinurkkaus, jossa on heille ajanvietettä. Näin lapsikin pääsee juhlimaan, eikä tarvitse nököttää pöydänääressä ja kuunnella aikuisten juttelua.

Teemahäät

Kysymys: Vietämme häitämme elokuussa 2010. Olemme valinneet teemaksi Meksikon. Olemme jo miettineet ruokailun cateringin kanssa, mutta mietimme vielä juhlien ohjelmaa ja koristelua. Juhliimme tulee noin 50 henkeä, joista 8 on lapsia. Haluaisimme häistä mahdollisimman rennot, jolloin järjestetty ohjelma karsittaisiin minimiin. Olen hieman huolissani tilojen koosta, koska tunnelmallinen kellaritila on mitoitettu maksimissaan 50 hengelle.

Vastaus: Paikassa varmasti tulee tiivistunnelma, mutta mieluiten niin päin, kuin että isossa salissa olisi vain muutama ihminen. Tällä tavalla saadaan rentoa tunnelmaa. Haluamaanne teemaan päästään tietysti meksikolaistyyppisellä ruoalla ja tequilalla. Tequilat tarjoaa tietysti tequilatyttö, siinähän sitä ohjelmaa jo onkin. Väreinä käyttäisin voimakkaita keltaista, vihreää ja sinistä. Lautasliinat voisivat olla kaikki erivärisiä. Seinille ja pöydille laittaisin pieniä lyhdyn näköisiä valonauhoja. Punainen suippopaprika sopii myös hyvin koristeluun. Juhlatilaan voi sijoitella pieniä ja isoja sombrerohattuja ja niitä voi antaa vieraillekin päähän. Koristeina voi myös käyttää paperisia suiroja, viirejä, värikkäitä kukka-asetelmia ja pöydille raitamattoja. Eiköhän siinä pääse tunnelmaan!

Hääpaikan koristelu

Kysymys: Hääpaikassa on sininen kokolattiamatto ja seinät ovat vaaleankeltaiset. Yksi seinä on täynnä ikkunaovia, joissa on valkoiset verhot. Tuoleissa on valkoiset päälliset ja pöydillä valkoiset pöytäliinat. Kankaiset servietit ovat myös valkoiset. Toivomme tilasta näyttävää ja ylellisen tuntuista kukilla ja väreillä. Tuolin selkänojan ympäri voi laittaa valkoisen kauniin rusetin. Mitä väriä suosittelet pöytä- ja seisoviin kukka-asetelmiin, mahdollisesti tuolirusettien yksityiskohtaan, jne.?

Vastaus: Ottaisin ehdottomasti värit tilassa jo olevasta sinisestä, keltaisesta, valkoisesta, jolloin väriskaala pysyy hillittynä. Tuoleihin laittaisin joko sinisen tai keltaisen rusetin. Valkoinen hukkuu valkoiseen päälliseen. Tämä vain siis silloin jos halutaan väriä. Pöytien keskelle voisi ajatella sinistä kaitaliinaa, joka toistaa lattiamaton väriä. Kukka-asetelmista voisi tehdä korkeat ja aseteltuna kapeajalkaisiin lasimaljoihin. Kukkien väreinä käyttäisi ko. värejä ja niiden lisäksi jotakin vihreää alaspäin rönsyävää esim. murattia. Jos juhlapaikassa saa käyttää kynttilöitä, sijoittelisin niitä runsaasti juhlatilaan. Pöydillä olevat ja seisovat kukka-asetelmat tekisin ehdottomasti samoista kukista ja samalla tyylillä, jolloin ne ovat yhdenmukaiset. Jokaisen paikalla voisi laittaa sinisen neilikan esimerkiksi lautasliinan päälle.

Hääsuunnittelija

Kysymys: Kuinka paljon hääsuunnittelija saa palkkaa?

Vastaus: Suomessa hääsuunnittelijat laskuttavat hyvin eri tavalla. Ei ole mitään yhtä selkeää linjaa, yleisimmät lienevät tuntiveloitus ja pakettihinnat eri tehtävistä. Sanoisin, että hääsuunnittelija tienaa yhdestä hääkeikasta saman verran kuin häihin varattu viisihenkinen bändi tai kymmenen tunnin keikan tekevä valokuvaaja.(MTV3 Helmi)

Kuvat: WireImage / AOP

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.