Hääsormusten jalokivet

Värillinen vai väritön? Yksi vai monta? Riviin vai muuhun muotoon? Hääsormusten etsijän on tehtävä monenlaisia valintoja!

Eräs morsian halusi sormuksensa kivien alkukirjainten muodostavan viestin tai eräänlaisen koodatun julkilausuman. Hänen sormuksessaan oli vasemmalta oikealle rubiini, akvamariini, korundi, akvamariini ja viimeisenä safiiri – R-A-K-A-S. Riemunkirjava lopputulos on kantajalleen edelleen rakkain esine maan päällä, vaikka se poikkeaakin tavanmukaisesta hillitystä linjasta.

Vihkisormus onkin morsiamen (ja miksei sulhasenkin, jos pariskunta on päättänyt molempien ottavan sellaisen käyttöön) elämän tärkein koru. Tarkkaan ottaen sitä ei voi edes kutsua pelkästään koruksi, siksi tärkeä symboliarvo sillä on. Sormuksiin valittavilla kivillä – tai sormusten kivettömyydellä – on myös omat merkityksensä.

Toki kivet voi valita puhtaasti ulkomuodollisista syistä, esimerkiksi väritön, upeasti valoa taittava timantti vaikuttaa monesta yksinkertaisesti elegantimmalta kuin värikkäät kivet, mutta monella morsiamella on valinnan perusteena myös muita tekijöitä.

Voimakasta voimakkaalle

45-vuotiaan kultasepänliikkeessä työskentelevän Marian vihkisormuksena on niin sanottu rivisormus, johon on istutettu vuorotellen kookkaita smaragdeja ja timantteja.

– Vihreä on yksinkertaisesti lempivärini, mutta halusin vielä raikastaa sitä säihkyvillä timanteilla, Maria kertoo.

– Alan ammattilaisena olen nähnyt kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja, eikä hintakaan ollut henkilökunta-alennuksen ansiosta se ainoa määräävä tekijä. Töissä käytän lisäksi vaihdellen myös muita, paljonkin näyttävimpiä koruja, mutta kotioloihin halusin sormuksen, joka ei jää kiinni joka paikkaan.

– Neuvoisin sormusostoksille tulevaa morsianta valitsemaan kiven, joka sopii hänen ihonväriinsä. Perussuomalainen vaalea iho suorastaan sädehtii kylmemmänsävyisiä ja ehkä vähemmän intensiivisen värisiä kiviä vasten. Esimerkiksi timantit, akvamariinit ja korundeista hyvälaatuiset safiirit tai näiden yhdistelmät sopivat hyvin. Voimakkaanväriset kivet kuten smaragdi ja rubiini sopivat parhaiten niille, joilla on väriä omastakin takaa. Jos käsien iho on kuitenkin hyvin punakka, rubiini ei ole paras vaihtoehto, Maria sanoo.

Ilon kyyneleet

Koska vihkisormus on yleensä jokapäiväisessä käytössä, ammattilaiset eivät välttämättä suosittele myöskään helmiä niiden koristeeksi. Tämä johtuu siitä, että helmisormus pitäisi muistaa ottaa pois käsiä pestäessä, tiskatessa ja muissa märkätöissä, ja kukapa jaksaisi alinomaa varoa sormusta arjen kiireessä. "Pearls are for tears" eli "Helmet merkitsevät kyyneliä", sanoo myös vanha sananlasku. Jos olet koviin mielistynyt juuri helmiin, tämän ei kuitenkaan kannata antaa säikyttää, sillä saattaahan olla, että sananlaskussa viitataan ilon kyyneliin! Helmiä haluavat jaksavat varmasti niitä hoitaakin.

Amerikkalaisista elokuvista tuttu yksittäinen iso (aiemmin pyöreämuotoinen, nyttemmin yhä useammin myös neliskulmainen) timantti on kasvattanut suosiotaan meilläkin. Anglo-amerikkalaisessa maailmassa loistava timantti on nimenomaan kihlasormuksen kivi, ja siksi "diamond ringillä" on englannin kielessä myös naimalupaukseen viittaava piilomerkitys, se ei ole mikä tahansa sormus.

Salaisuuksia ja symboliikkaa

Häähuumassakaan ei kannata unohtaa käytännöllisyyttä. Hionnalla voi pelastaa paljon. Vaikka suuri, säteilevä rakkauden symboli onkin upean näköinen, ainakin muu kuin pyöreämuotoinen iso kivi on usein tiellä käytännön askareissa. Vaihtoehdoiksi jäävät nimettömän varominen joka käänteessä tai sormuksen käyttäminen vain erityistilanteissa.

Siinä missä timantti jalokivenä symboloi ikuista rakkautta, safiiri symboloi viisautta ja uskollisuutta, smaragdi unelmien toteutumista, akvamariini voimaa ja rohkeutta, granaatti tasapainoa, opaali sisäistä kauneutta ja rubiini intohimoa.

Astrologiaan uskova voi valita hääsormuksensa kiven myös horoskooppimerkkinsä pohjalta. Jokaisella eläinradan kuviolla on oma onnenkivensä. Esimerkiksi leijonalle suositellaan timantteja ja rubiineja.

Sileät sormukset?

Mikäli kiven valinta tuntuu tuottavan kohtuuttomasti päänvaivaa ja mieluisia vaihtoehtoja olisi useita, kakkos- tai kolmossuosikin voi pyytää saada mieheltä jälkeenpäin esimerkiksi ensimmäisen lapsen syntymän tai ensimmäisen hääpäivän kunniaksi.

Entä miten olisi sileät sormukset? Jalokivethän eivät ole ainoa vaihtoehto, ja kivelliset sormukset ovat tulleet Suomessa laajempaan käyttöön kihla- tai vihkisormuksina vasta sotien jälkeen. "Kivettömissä" sormuksissa kullan tai valkokullan kiilto pääsee kunnolla oikeuksiinsa, varsinkin jos kyseessä on leveähkö malli.

Erilaisilla kaiverruksilla sormuksen pinnasta saadaan hyvinkin mielenkiintoinen ja yksilöllinen. Kultaseppien mallistossa on valmiita malleja, mutta yhtä hyvin kaiverruksen voi suunnitella itse, kunhan pitää mielessään, että uniikkikappaleen teko on sormuksessa kuin sormuksessa suhteellisen hinnakasta.

Teksti: Hanna Myllys
Kuvat: Oz Jewel

Lue myös:

    Uusimmat