Haapajärven kaupunginhallitus päätti tehdä rikosilmoituksen epäillystä virkarikoksesta

Haapajärven kaupunginhallitus on päättänyt tehdä rikosilmoituksen poliisille epäillystä virkarikoksesta. Tutkintapyyntö koskee sitä, miten kaupungin hallinnossa on aiemmin käsitelty kaupunginhallituksen entiseen puheenjohtajaan Jari Nahkaseen (sd.) kohdistunutta rikosepäilyä ja esitutkintaa.

Myös Haapajärven yläasteen rehtorina toiminut Nahkanen kuoli liikenneonnettomuudessa helmikuun alussa. Häntä epäiltiin sekä seksuaali- ja virkarikoksesta. Nahkasta syytettiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mutta epäillyn virkarikoksen osalta oli tehty syyttämättäjättämispäätös.

Kaupunginjohtaja Jonna Tamminen kertoo, että rikosilmoitus ei koske edesmenneen Nahkasen tekoja vaan kaupungin aiemman johdon toimia.

Kaupunginhallitus totesi nyt kokouksessaan, että virkasuhteen päättymisen jälkeen työnantaja ei voi soveltaa vastuiden selvittämiseen tai asian käsittelyyn viranhaltijasta annetun lain menettelyjä.

Epäillystä virkarikoksesta on kaupunginhallituksen mukaan kuitenkin tehtävä viranhaltijalain mukaan rikosilmoitus. Kaupunginhallitus toteaa, että ainoaksi keinoksi asiakokonaisuuden ja vastuiden selvittämiseksi jäi tutkintapyynnön tekeminen poliisille.

Haapajärvi sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla.

Aiempi johto tiesi rikosepäilyistä

Tamminen kertoi aiemmin STT:lle, että kaupungin silloinen johto sai tiedon molemmista rikosnimikkeistä alkuvuodesta 2022. Tamminen aloitti kaupunginjohtajana tämän vuoden alussa.

Tammisen mukaan tutkinnanjohtaja kertoi silloiselle sivistysjohtajalle sähköpostilla Nahkaseen kohdistuneista rikosepäilyistä. Sähköpostissa mainittiin tutkintanimikkeet, Tamminen sanoo. Hänen mielestään Nahkanen olisi tuolloin pitänyt pidättää virastaan.

Sanomalehti Kaleva puolestaan on kertonut silloisen sivistysjohtajan kertoneen seksuaalirikosepäilystä silloiselle kaupunginjohtajalle.

Viime toukokuussa syyttäjä nosti Nahkasta vastaan syytteen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Syyte tuli ilmi Nahkasen kuoleman jälkeen, kun Keskipohjanmaa-lehti uutisoi siitä.

Nahkanen kuoli 8. helmikuuta Haapajärvellä tapahtuneessa kolarissa. Häntä vastaan nostettua seksuaalirikossyytettä oli tarkoitus käsitellä oikeudessa 9. helmikuuta.

Viime perjantaina käräjäoikeus päätti jättää Nahkasen seksuaalirikossyytteen sillensä ja määräsi oikeudenkäyntiaineiston salassa pidettäväksi. STT julkaisee Nahkasen nimen, koska kyse on merkittävässä poliittisessa asemassa toimineesta henkilöstä.

Lue myös:

    Uusimmat