Guinea-Bissaun presidentti pelkää sotilasvallankaappausta – nimitti kaksi uutta turvallisuusvastaavaa

Guinea-Bissaussa yritettiin vallankaappausta viime vuonna.

Länsi-Afrikassa sijaitsevan Guinea-Bissaun presidentti Umaro Sissoco Embalo on nimittänyt kaksi uutta turvallisuusviranomaista suojelemaan turvallisuuttaan.

Nimitysten taustalla ovat Afrikassa lyhyen ajan sisällä tapahtuneet sotilasvallankaappaukset Gabonissa ja Nigerissä. Kummassakin valtiossa vaaleilla valitun presidentin syrjäytti presidenttien oma turvallisuushenkilöstö.

–  On totta, että presidenttien turvallisuushenkilöstön tekemistä vallankaappauksista on tullut muotia, Embalo sanoi maanantaina toimittajille viitaten Gaboniin ja Nigeriin.

Embalon mukaan "kaikkeen epäilyttävään liikehdintään reagoidaan".

Neljä vallankaappausta itsenäistymisen jälkeen

Vuonna 1974 Portugalista itsenäistyneessä Guinea-Bissaussa on tapahtunut sen itsenäisyyden aikana neljä sotilasvallankaappausta, viimeisin vuonna 2012. Vuonna 2022 presidentti Embalo yritettiin syrjäyttää, mutta vallankaappausyritys ei onnistunut.

Presidentin turvallisuudesta vastaavaksi päälliköksi nimitetty kenraali Tomas Djassi toimi aiemmin kansalliskaartin johtajana, joka on Guinea-Bissaun armeijan eliittijoukko. Kansalliskaartin väliintulo viime vuonna johti vallankaappausyrityksen epäonnistumiseen.

Presidentin henkilöstöpäälliköksi nimitetty kenraali Horta Inta työskenteli aiemmin Guinea-Bissaun pääkaupungin Bissaun poliisipäällikkönä.

Lue myös:

    Uusimmat