Guardian: Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat nuoret harkitsevat itsemurhaa yli kaksi kertaa ikätovereitaan todennäköisemmin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret harkitsevat itsemurhaa yli kaksi kertaa todennäköisemmin kuin ikätoverinsa, kertoo tuore kyselytutkimus brittilehti Guardianin mukaan.

Myös itseään vahingoittaneiden nuorten osuus on moninkertainen.

Kyselyn mukaan 68 prosenttia HLBT-nuorista oli kokenut itsemurha-ajatuksia, kun saman ikäryhmän ei-seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla nuorilla vastaava luku oli 29 prosenttia. Eniten itsemurha-ajatuksia oli transsukupuolisilla (77 prosenttia) ja lesboilla (74 prosenttia).

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista mustista nuorista itsemurha-ajatuksia oli ollut peräti 89 prosentilla.

Lähes kolmannes seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen nuorista oli vahingoittanut itseään, kun muilla nuorilla osuus oli yhdeksän prosenttia.

Kotona enemmän jännitteitä

Kyselyn teki kansalaisjärjestö Just Like Us, joka haastatteli 2  934 11–18-vuotiasta nuorta. Kyselyyn osallistuneista 1  140 kuului seksuaalivähemmistöihin.

–  HLBT+-nuoret kohtaavat kotona enemmän jännitteitä kuin ikätoverinsa, he kertovat kokevansa olonsa huomattavasti vähemmän turvalliseksi koulussa, ja koronasulkujen aikana he ovat olleet erossa normaaleista tukiverkostoistaan. On ikävä kyllä odotettavissa, että se heikentää mielenterveyttä ja hyvinvointia, Just Like Us -järjestön johtaja Dominic Arnall sanoi.

Aiemmatkin kyselyt ovat osoittaneet, että koronarajoitukset ovat vaikuttaneet heikentävästi seksuaalivähemmistöihin kuuluvien mielenterveyteen.

Näin saa apua

Suomessa apua vaikeassa tilanteessa antaa esimerkiksi Mieli Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin, joka päivystää numerossa 09  2525  0111.

Tänään vietetään kansainvälistä homofobian, transfobian ja bifobian vastaista päivää. Päivää on vietetty vuodesta 2005 lähtien. 17. toukokuuta valittiin juhlapäiväksi sen vuoksi, että tuona päivänä vuonna 1990 Maailman terveysjärjestö WHO poisti homoseksuaalisuuden psykologisten häiriöiden luettelostaan.

Katso myös video tai lue juttu: Hannoa kiusattiin yläkoulussa, jonka vuoksi hän joutui lopulta keskeyttämään opinnot. Nyt lukiossa opiskeleva nuori mies kertoi MTV Uutisille tarinansa ja toivoo muutosta koulujen tapaan käsitellä kiusaamista.

5:31
Hanno, 17, tipahti yläkoulussa ikätovereidensa opiskelutahdista koulukiusaamisen vuoksi – "Koko ajan sai olla varuillaan"

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja