Guardian: Israelin tiedustelupomo painosti vuosia ICC:n pääsyyttäjää – keräsi salaa nauhoituksia perheenjäsenistä

Israelin tiedustelupalvelu Mossadin entisen johtajan epäillään painostaneen kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) pääsyyttäjää keskeyttämään sotarikotutkinnan, paljastaa brittilehti Guardian.

Lehden mukaan Mossadin entinen johtaja Yossi Cohen on johtanut operaatiota, jonka tarkoituksena on ollut painosta ICC:n silloista pääsyyttäjää Fatou Bensoudaa. Guardian kertoo haastatelleensa useita Israelin hallinnon sisäpiirilähteitä.

Bensouda käynnisti vuonna 2021 virallisen tutkinnan Israelin epäillyistä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Alustava tutkinta oli aloitettu jo vuonna 2015.

Viime viikolla tilanne tutkinnan kanssa kärjistyi siihen, että Bensoudan seuraaja Karim Khan ilmoitti hakevansa pidätysmääräystä Israelin pääministerille Benjamin Netanjahulle. Cohen on Guardianin mukaan ollut pääministeri Netanjahun läheisimpiä liittolaisia.

Guardianin haastatteleman israelilaisen sisäpiirilähteen mukaan tiedustelupalvelun johtaja Yossi Cohen oli henkilökohtaisesti mukana operaatiossa Bensoudaa vastaan. Hänen mukaansa operaatiolle oli korkean tason hyväksyntä ja sitä perusteltiin sillä, että asevoimien henkilöstöä voisi joutua syytteen alaiseksi.

Toisen sisäpiirilähteen mukaan operaation tarkoitus oli joko kyseenalaistaa syyttäjän luotettavuus tai saada hänet mukautumaan Israelin vaatimuksiin.

"Et halua sekaantua asioihin, jotka voivat vaarantaa perheesi turvallisuuden"

Lähteiden mukaan Bensouda oli kertonut pienelle joukolle ICC:n korkea-arvoisia virkailijoita Cohenin vaikutusyrityksistä, koska oli huolissaan tämän yhä uhkaavammasta käytöksestä. Häirintä oli jatkunut alustavan tutkinnan aloittamisesta asti, eli lähes vuosikymmenen.

– Sinun pitäisi auttaa meitä ja antaa meidän pitää sinusta huolta. Et halua sekaantua asioihin, jotka voisivat vaarantaa sinun tai perheesi turvallisuuden, Cohen oli sanonut Bensoudalle ICC:n virkailijoiden mukaan.

Cohenin kerrotaan häirinneen ja painostaneen Bensoudaa ja tämän perhettä erilaisilla tavoilla. Esimerkiksi vuonna 2018 Bensouda on ollut tapaamassa Kongon presidenttiä hotellihuoneessaan, kun yhtäkkiä henkilökuntaa on pyydetty poistumaan ja Cohen on ilmestynyt huoneeseen. Guardianin mukaan Kongon entinen presidentti Joseph Kabila on ollut mukana juonessa, mutta syy on jäänyt epäselväksi.

Cohenin kerrotaan väijyttäneen Bensoudan samalla tavalla useita kertoja. 

Cohenin kerrotaan saaneen haltuunsa muun muassa salaisia nauhoituksia Bensoudan aviomiehen keskusteluista, joilla on yritetty todistaa syyttäjän epäluotettavuutta.

Sisäpiirilähteiden paljastukset ovat osa Guardianin, israelilaispalestiinalaisen +972 Magazine -julkaisun ja hepreankielisen Local Call -median tutkimusta Israelin tiedustelupalvelun vuosia kestäneestä ”sodasta” ICC:n virkailijoita vastaan.

Israelin pääministerin kanslia vastasi Guardianille lehden esittämien kysymysten olevan suurelta osin valheellisia ja perusteettomia väitteitä, joilla halutaan vahingoittaa Israelia. Cohen ei vastannut lehden kommenttipyyntöihin ja Bensouda kieltäytyi kommentoimasta.

ICC:n nykyinen pääsyyttäjä Kamir Khan varoitti joitain päiviä sitten, ettei hän epäröi nostaa syytteitä, mikäli ICC:n virkailijoihin kohdistuu minkäänlaista painostusta.

Lue myös:

    Uusimmat