Grillistä kesäkeittiöön

Ruoanlaitto mökillä sisätiloissa kuumana kesäpäivänä ei houkuttele ketään. Suomalaiseen kesänviettoon kuuluukin olennaisena osana harras ja aikaavievä ruoanlaitto ulkona. Kesäkeittiössä viihtyvät niin isännät kuin vieraatkin, kunhan se on huolellisesti suunniteltu ja toteutettu.

Kunnon ulkogrillistä tulee helposti koko pihapiirin keskipiste. Sen voi rakentaa puutarhaan, terassille, rantakalliolle tai vaikkapa keskelle pihaakin. Jos ulkogrillaaminen ei ole vain lämpimien kesäiltojen tilapäisharrastus, vaan perheen tapa laittaa ruokaa kesäisin, tilapäinen tiilistä kasattu grillauspaikka tai hiilillä toimiva pikkugrilli osoittautuu nopeasti huonoksi vaihtoehdoksi.

Toimivampia ratkaisuja ovat kaasugrillit, joissa usein on myös yksi tai useampi erillinen keittotaso. Nämä grillit sopivat jo kaikenlaisen ruoan valmistukseen. Joiltakin valmistajilta löytyy myös valmiita Kesäkeittiöitä, joissa yhteen laitteeseen on koottu mahdollisuus savustaa, grillata, keittää ja pariloida. Emaloitu laite on helppo pitää puhtaana, ja jos se sijoitetaan laitteeseen kuuluvan huuvan kanssa grillikatokseen, saadaan näppärästi aikaan toimiva pihakeittiö.

Näyttävät ja kestävät pihakeittiöt saadaan tiilestä muuraamalla. Malleja löytyy tiilivalmistajilta muurausohjeineen vaikka kuinka, joten jokaiseen makuun ja tarpeeseen varmasti on saatavissa sopiva pihakeittiö. Tärkeintä onkin sen suunnittelun alkuvaiheessa ottaa tuumaustauko ja miettiä, mitä kesäkeittiöltä halutaan. Riittääkö yksinkertainen perusgrilli, savustetaanko kalaa, halutaanko koko ruoanlaitto siirtää ulos ja kestitäänkö vieraita usein. Mitä isompi ja monimutkaisempi rakennelma, sitä paremmat ohjeet ja taitavampi muurari tarvitaan.

Täydellisessä kesäkeittiössä voisi olla vaikkapa grilli, jonka tasoa voidaan nostaa ja laskea, varraspaikka tai kaksi, muurinpohjalettupannulle oma paikkansa, riittävästi laskutilaa ja tukeva massiivipuinen leikkuulauta. Kalanystäviä ajatellen tarvitaan savustuspönttö ja halstari. Puille on varattava oma suojattu paikkansa, samoin briketeille ja hiilille.

Jos grillin kylkeen vielä laitetaan vanha - tai uusi - valurautahella, onkin valmiina kaikki, mitä kesäkeittiössä tarvitaan. Nestekaasujääkaappi kun vielä laitetaan, saadaan juomat ja voit pysymään kylminä.

Kesäkeittiöön kannattaa tehdä riittävä katos, johon asennetaan myös pari tuulensuojaa tarjoavaa siirrettävää kevytrakenteista seinää, kunnollinen tilava pöytä ja tuoleja. Jos kesäkeittiöalue vielä kivetään, rakennetaan esim. harkoista koristemuureja ja rapataan ne, voi olla varma, että kesäkeittiöstä tulee mökin suosituin oleskelupaikka.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja