Grillikausi alkaa olla parhaimmillaan 16.6.2000

toim. Kati Nappa

Vinkkejä:

-käytä hvyiä hiiliä, kaada hiiliä grilliin tarpeen mukaan eli esim. 3-4 henkilön makkaralle riittää pienempi määrä kuin pihveille ja runsalle kasvismäärälle

- odota 20-30 min. grillin sytyttämisestä, jotta hiillos on kunnollinen, lämpö tasainen ja liekit sammuneet

- valmiiksi marinoidut lihat ja esim. possunliha, jossa on vähän rasvaa ovat aloittajille varmimpia

- suuret lihapalat kuten grillikylki tai epätasaiset palat kuten broilerinsiivet on hyvä esikeittää puolikypsäksi ja vasta sitten grillata

- jos teet vartaita, pujottele tikkuun aineksia, jotka kypsyvät samanaikaisesti

- muista tarkkailla, siirtää miedompaan lämpöön ja käännellä tuotteita lähes koko ajan etteivät ne pääse palamaan (makkara vaatii ahkeraa kääntelyä, jotta se kuumenee kunnolta sisältäkin)

- mausta ennen tai/ja jälkeen grillaamisen, suola on hyvä lisätä vasta kypsään tuotteeseen, koska se vetää lihasnesteen ulos

- pyyhi lihan pinnalta pois ylimääräinen marinadi, jotta se ei pala (pinnalla tai grillin tippuen) ja jota pinnasta tule kauniin värinen

-pitkävartiset työvälineet ja kuumuutta kestävät patakintaat ovat grillaajalle suureksi avuksi ja turvaksi

- lihapaketin päällä olevat grillausajat ja muut ohjeet kannattaa lukea

- parilat ja vuolukivilevyt ovat käteviä ritilän päällä, folio helpottaa kasvisten ja kalan kypsennyksessä

- grillata voi lähes mitä kasviksia tahansa, pidemmän kypsennysajan vaativat kannatta esikeittää, suikaloida pieneksi tai varata aikaa rittävästi

- kasvikset on hyvä sipaista öljyllä ennen grillausta

- kokeile grilliin vaihteeksi bataattia, kokonaisia pakastemaisseja (pakastettu nostotuoreina ja esikeitettyinä), tai kokonaisia tuoreita valkosipuleita

- valitse tuoreita riittävän isoja valkosipuleita ja grillaa ne hitaasti jälkilämmössä tai grillin laidalla. Kun valkosipulit ovat pehmeitä, ne ovat kypsiä. Miedon ja herkullisen makuisen kynsien sisällön voi puristaa kuoresta suoraan pihvin, leivän tai kasvisten päälle.

Lue myös:

    Uusimmat