Grillaus helpoksi - kattaus kauniiksi

Grillauskausi on jo hyvässä vauhdissa, sähkö-, kaasu- tai pallogrilli on viritelty pihamaalle ja ystäville lähetetty kutsut puutarhajuhliin. Lue, millä välineillä teet grillauksesta helpompaa, hauskempaa ja turvallisempaa. Kätevillä kesäastioilla luot juhliisi vaivatta kestävän ja kauniin kattauksen.

Jokaisen grillimestarin perusvarustukseen kuuluvat pitkävartiset pihdit ja lasta, sivellin, kinnas, leikkuulauta, veitsi, talouspaperia sekä foliota. Myös grilliritilän päälle asetettu parila, wokki, muurinpohjapannu tai grilli- tai alumiinifolioalusta on hyvä apu grillaajalle. Hiiligrillillä grillaavan on leimahdusten varalta syytä varata käden ulottuville myös vedellä täytetty suihkupullo.

Vastikään päättyneestä Kokkisota-ohjelmasta tuttu keittiömestari Aki Wahlman on oikea mies neuvomaan grillausvälineiden hankinnassa, onhan hän koulutukseltaan paitsi kokki ja keittiömestari myös ruokatuotannon opettaja.

– Yleensä käytän grillauksessa samoja välineitä kuin ruuanlaitossa normaalistikin. Ehdottoman tärkeää on grillitason puhdistus ennen grillaamista, jotteivät vanhat maut tartu ruokaan. Ensin grilli kuumennetaan kuumaksi, minkä jälkeen puhdistetaan vanhat karstat pois. Kunnon lasta on hyvä grillin putsausväline, kesämökiltään tavoitettu Wahlman sanoo.

Sudit, lastat ja pihdit avuksi

Paistolastojen ja grillihaarukoiden tulee kestää kovaa kuumuutta. GastroMax-paistovälineet kestävät 256 asteen lämpöä, ja niitä voi käyttää niin ulkogrillaukseen kuin ruuanlaittoon sisällä. Ruotsalaisen GastroMaxin muovisia tuotteita voi käyttää myös teflon-pinnoitetuille paistoastioille, sillä ne eivät naarmuta. Grillaamiseen soveltuvat sarjan värikkäät kokkipihdit, paistolasta ja grillisuti.

Hellävaraisia ovat myös ruostumattomasta teräksestä valmistetut Iittalan All Steel -paistinlastat, joiden lastaosat ovat nailonia. Harri Koskisen suunnittelemista paistinlastoista grillaaja voi valita mieleisensä: umpinaisen tai rei’itetyn. Nailonosat kestävät 200 asteen kuumuutta. Hackmanille Koskinen on lisäksi suunnitellut grillisudin ja -haarukan sekä kokonaan ruostumattomasta teräksestä valmistetut grillipihdit.

Wahlman suosii grillatessaan pitkävartisia, helppoja välineitä.

– Pitkät "pinsetit" ovat hyvä väline grillauksessa. Niillä on helppo käännellä muun muassa kasviksia. Pallogrillillä grillatessa on hyvä olla pitkät tukevat pihdit, joissa on hyvä tartuntapinta. Iso pullasuti on kätevä valeluhommissa, opastaa Wahlman.

Panosta välineissä laatuun

Muurikan männystä valmistetuilla grillipinseteillä on helppo käännellä ja siirrellä grillattavia. Spatula-lastan 46-senttinen varsi säästää sormet kuumuudelta. Jättiläisspatulalla kääntyy ja siirtyy isompikin pihvi. Muurikka myy myös tammikahvaisia tuplavartaita: ruostumattomasta teräksestä valmistettuja, 56-senttisiä varrastikkuja, joihin on helppo kasata herkulliset vartaat lihasta tai kasviksista.

Aki Wahlman kiteyttää, että grillausvälineitäkin hankittaessa kannattaa panostaa laatuun.

– Ohutta peltiä olevia välineitä ei kannata ostaa, erityisen huonoja ovat saksimalliset pihdit.

Kunnon kinnas suojaksi

Grillimestarin veitseksi sopii vaikkapa Hackmanin Handy-sarjan pieni yleisveitsi tai kokkiveitsi. Handy-veisten kahvoissa on elastomeeripinnoite, joka estää otteen lipsumisen. Italialaisen Sanellin keittiöveitset ovat jo klassikkoja. Lisäksi valmistajalta löytyy paistihaarukoita ja -lastoja, joilla pihveistä saa hyvän otteen. Kokkipuodin veitsivalikoimasta jokainen grillaaja löytää omansa: kanalle, kalalle ja lihalle löytyy tietenkin omansa.

Leikkuulauta helpottaa grillaajaa toimimalla paitsi leikkuu- myös laskualustana. Muun muassa Ikean Spår-paistinleikkuulaudassa ja Hackmanin isossa leikkuulaudassa on nesteurat, jotka helpottavat lihanesteiden kaatamista pois laudalta. Molemmat laudat on valmistettu pyökistä. Kokkipuodin koivuiset, 4 cm:n paksuiset leikkuulaudat ovat kokoa 42x30 cm ja 50x40 cm.

Hyvä grillikinnas eristää tehokkaasti lämpöä ja sillä saa hyvän otteen työvälineistä. Mastradin valmistama Orka-silikonikinnas suojaa hyvin paistokättä. Hanska kestää kuumuutta jopa 300 astetta ja sen suojissa käden voi työntää jopa kiehuvaan veteen tai rasvaan. Kintaalla voi myös kohentaa grillihiiliä. Kinnas ei ole liukas, joten sillä saa myös tukeva otteen kuumista grillausvälineistä. Mustat, siniset ja valkoiset Orka-kintaat sopivat molempiin käsiin ja niitä on saatavilla 28 cm:n ja 43 cm:n pituisilla varsilla.

Kertakäyttöastiat pelastavat tiskivuorelta

Helppo kesäkattaus syntyy kestävillä ja kätevillä muoviastioilla. Jos haluat välttyä juhlien jälkeisen aamun tiskiurakalta, valitse kertakäyttöastiat. Muoviastiat kestävät useammatkin kesäjuhlat eivätkä ne säikähdä railakkaitakaan bileitä. Kertakäyttöastiat eivät ole pelkästään valkoisia, vaan niissä kukkivat kukat ja hehkuvat kauniit värit. Aterimet ovat keveää puuta tai herkullisen väristä muovia.

Dunin valikoimista löytyy sekä laminoituja että ei-laminoituja kertakäyttölautasia, joiden halkaisija on joko 15 cm tai 22 cm. Dunin "lokeroidut" muovilautaset ovat käteviä grillijuhlissa: salaatit, lihat ja muut ruokalajit eivät sekoitu lautasella. Dunin mukeja löytyy pahvisina ja muovisina. Kesäkattaukseen sopivat myös Marimekon muoviset ja paperiset Unikko-astiat. Pirkan kertakäyttöastioita värittävät raikkaat sinisävyt. Kattauksen kruunaavat kauniit servetit.

  • Teksti: Hanna Pesonen ja Jenni Vuorikari
  • Kuvat: Duni, Iiittala, Kesko, Mastrad/ Nexet Oy, Muurikka

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja