Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Grillauksen ikävä kääntöpuoli: Nostaa riskiä sairastua yleiseen tautiin – punainen liha erityisen haitallista?

Shutterstock
Julkaistu 10.08.2017 08:11

MTV LIFESTYLE

Paljon punaista lihaa syövät sairastuvat muita hieman herkemmin aikuistyypin diabetekseen, mutta vaikutus saattaa riippua myös siitä, miten lihansa kypsentää. Grillattuna ja paahdettuna punaiseen lihaan liittyvät riskit näyttäisivät olevan suurimmillaan, tuore tutkimus vihjaa.

Tutkimuksessa 59 000 tervettä 30–55-vuotiasta naista seurattiin vuodet 1986–2012.

Tutkimuksen mukaan naisten riski sairastua aikuistyypin diabetekseen suureni tasaisesti mitä enemmän punaista lihaa he söivät. Yhteys koski käsittelemätöntä punaista lihaa sekä makkaroita ja muita prosessoituja lihavalmisteita.

Kun analyysissa huomioitiin lihan laatu ja määrä, tutkijat havaitsivat myös ruoan valmistustavan vaikuttavan diabetesriskiin. Grillattua, paahdettua tai pariloitua lihaa vähintään kahdesti viikossa syövät sairastuivat 11–29 prosenttia todennäköisemmin kuin naiset, jotka söivät kyseisillä tavoilla valmistettua lihaa korkeintaan kerran kuukaudessa. Keittäminen, hauduttaminen tai pannulla paistaminen eivät suurentaneet sairastumisriskiä.

Havainnot vahvistavat näyttöä punaisen lihan ja diabetesriskin välisestä yhteydestä ja viittaavat tuon riskin koskevan varsinkin grillaamalla ja vastaavilla menetelmillä valmistettua lihaa. Tuloksia tulkitessa on kuitenkin hyvä muistaa, että lihan lisäksi moni muukin elintapoihin ja ruokavalioon liittyvä seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin. Etenkin runsas prosessoidun punaisen lihan syöminen on kuitenkin yhdistetty diabeteksen lisäksi myös aivoverenkiertohäiriöihin, munuaissairauteen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lisää aiheesta:

Tutkimus: Punaista lihaa syövät suurentuneessa vaarassa sairastua diabetekseen – näin pienennät riskiäTällaista ruokavaliota noudattavat suomalaismiehet näyttäisivät kuolevan muita nuorempina – vakavat seuraukset torjuttavissaKuinka usein syöt grillilihaa? Diabetesriski voi kohotaDiabeteksen ja punaisen lihan yhteydestä lisänäyttöäElinikää voi pidentää vaihtamalla punaisen lihan valkoiseenPaljon perunaa syövien terveyttä tutkittiin – tämä oli lopputulos
GrillausLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Grillaus
  • 21.7.12:37
    Tulipalot

    Vältä yleinen sammutusmoka, jos grilli leimahtaa

  • 14.7.17:28
    Kesämyytit

    Onko kasvisten grillaaminen folion sisällä terveellisempää?

  • 6.7.17:27
    Ruoka

    Mausteseos, joka haastaa marinadit – tulee todella maukasta broileria!

  • 24.6.10:53
    Ruoka

    4 asiaa, jotka jokaisen kanaa grillaavan tulee huomioida

  • 22.6.12:38
    Kierrätys

    Kierrätätkö hanapakkauksen oikein? Näin lajittelet juhannusjätteet