Greenpeace: Kiina sallinut hiilivoiman merkittävän lisäämisen

Päätökset ovat ruokkineet huolia siitä, että Kiina aikoisi pakittaa ilmastotavoitteistaan.

Kiina on alkuvuoden aikana hyväksynyt hiilivoiman tuntuvan lisäämisen, sanoo ympäristöjärjestö Greenpeace.

Järjestön mukaan Kiinan paikallisviranomaiset ovat hyväksyneet ainakin 20 gigawatin edestä uusia hiilivoimaloita tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Greenpeacen mukaan se on yli kaksi kertaa niin paljon kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Se on myös enemmän kuin koko toissa vuoden aikana.

Hiilivoiman mittavan lisäämisen salliminen on ruokkinut huolia siitä, että Kiina aikoisi pakittaa ilmastotavoitteistaan. Kiina on ilmoittanut tavoitteikseen, että maan hiilidioksidipäästöt saavuttaisivat huippunsa ennen vuotta 2030 ja että Kiina olisi hiilineutraali vuoteen 2060 mennessä.

Kiina on maailman suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja. Viime vuonna lähes 60 prosenttia Kiinan sähköstä tuotettiin hiilivoimalla.

Greenpeacen mukaan Kiinan halu lisätä hiilivoimaa kasvattaa riskiä ilmastokatastrofeista.

– Vuoden 2022 hiilibuumi on selvästi jatkunut tämän vuoden puolelle, sanoo Greenpeacen aktivisti Xie Wenwen tiedotteessa.

Kiinassa alkuvuonna hyväksytyistä hiilivoimaprojekteista useimmat sijaitsevat Greenpeacen mukaan maakunnissa, jotka ovat kärsineet viime vuosina ankarasta energiapulasta.

Useat muut hyväksytyt hankkeet olivat Kiinan lounaisosassa, missä ennätysmäinen kuivuus leikkasi vesivoiman tuotantoa ja pakotti tehtaita ajamaan alas tuotantoaan.

Lue myös:

    Uusimmat