Greenpeace huolissaan Marinin hallituksen ja metsäteollisuuden "likaisista sormenjäljistä"

Ympäristöjärjestö Greenpeace näkee EU:n ilmastopaketissa hyviä elementtejä mutta myös parantamisen varaa. Suomen Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Kaisa Kosonen on huolissaan pääministeri Sanna Marinin hallituksen ja metsäteollisuuden "likaisista sormenjäljistä" paketissa. 

Kosonen patistaa hallitusta keskittymään vihdoin jarrutuksen sijaan isoon kuvaan, sillä paketin vauhdittama kestävä talous on Suomellekin valtava mahdollisuus. 

–  Olemme odottaneet päättäjiltä aiempaa vahvempia toimia. Nyt niitä vihdoin saadaan. Selvää kuitenkin on, että tahtia pitää kiristää tästäkin vielä rutkasti, jotta EU tekee oman reilun osansa Pariisin ilmastosopimuksesta, Kosonen sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa Marinin hallitus antoi hallitusohjelmassaan juhlavan lupauksen tietopohjaisesta päätöksenteosta ja yhteistyön syventämisestä tiedeyhteisön kanssa. Metsäluontoa koskevissa kysymyksissä hallitus on kuitenkin pettänyt lupauksensa, Kosonen sanoo.

EU:n metsästrategiaa esiteltiin pintapuolisesti, mutta niitä ei vielä julkaistu. Greenpeace arvioi vuotojen perusteella, että esimerkiksi komission aiempi linjaus avohakkuiden välttämisestä on vesitetty.

Vähennystavoite ei riitä 

Suomen luonnonsuojeluliitto pitää EU:n ilmastopakettia välttämättömänä. Sen tavoitteita tulee kuitenkin vielä jatkotyössä tehostaa ilmastokriisin ja luontokadon ratkaisemiseksi.

–  Nykyinen 55 prosentin nettovähennystavoite vuoteen 2030 mennessä ei kuitenkaan vielä riitä hillitsemään ilmaston lämpenemistä 1,5 asteeseen, vaan sitä pitää nostaa jatkotyössä 65 prosenttiin, sanoo Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Liisa Toopakka.

Liiton mukaan erityisen paljon parannettavaa on paketin maankäyttöön, metsiin ja bioenergiaan liittyvissä kirjauksissa.

–  Luontokato ja ilmastokriisi on kuitenkin aika ottaa tähän metsästrategiaan mukaan, koska metsillä on suuri merkitys niiden ratkaisemisessa, arvioi Luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Tapani Veistola.  

Mitä EU:n ilmastopaketti tarkoittaa Suomen kannalta? Ministerit vastaavat 2:13
Mitä EU:n ilmastopaketti tarkoittaa Suomen kannalta? Ministerit vastaavat.

Lue myös:

    Uusimmat