Mainos

Greenpeace-aktivistin kirje Murmanskin vankilasta: "Kuin tekisin hidasta kuolemaa"

Brittilehti Guardian on julkaissut otteita kirjeestä, jonka on kirjoittanut Murmanskissa tutkintavankeudessa oleva Greenpeacen aktivisti Alexandra Harris. Hän kertoo perheelleen osoitetussa tunteellisessa viestissä vankilan olosuhteista ja purkaa turhautumistaan venäläiseen oikeuslaitokseen.

Suomalainen Sini Saarela on tutkintavankeudessa samassa vankilassa.

"Nyt on hyvin kylmää ja viime yönä satoi lunta. Lumimyrsky tempaisi kehnosti eristetyn ikkunani auki ja minun oli nukuttava hattu korvillani. Ajatus siitä, että joudun olemaan täällä talven yli pelottaa. Sellissäni on lämpöpatteri, mutta arktisen alueen tuuli jäähdyttää sisätilat silti. Minulle kerrottiin, että pimeys laskeutuu Murmanskiin joulukuussa ja sitä kestää kuusi viikkoa. Toivon kovasti, että pääsen ulos täältä ennen sitä."

Viikonloppuisin vankilassa on vielä hiljaisempaa kuin muulloin ja aika kuluu entistäkin hitaammin. Murmanskilaisen tutkintavankilan tarjoama ruoka ei miellytä brittiaktivistia.

"Sunnuntaisin täällä on aina ällöttävä lihapullapäivä, yök!"

Harrisin usko venäläisen oikeuslaitoksen toimintaan ei ole järin korkealla.

"Ensi viikolla minun pitäisi mennä esittämään vetoomukseni oikeudelle, mikä on hyödytöntä, koska se on hylätty jo etukäteen. Toisaalta teen mitä tahansa päästäkseni päiväksi pois sellistäni! Ja hyvässä lykyssä saatan onnistua samalla näkemään tovereitani."

Vankilassa oleminen on Harrisin mukaan kuin tekisi hidasta kuolemaa. Hän kertoo laskevansa päiviä siitä kahdesta kuukaudesta, jonka oikeuden määräämä tutkintavankeus kestää ja toivovansa, ettei hänelle tuomittaisi ainuttakaan lisää. Harris kertoo joogavansa sellissään hieman, mutta meditointi ei tahdo onnistua huolien painaessa.

Musiikkikanava helpottaa oloa

I Will Survive -kappale soi joka ilta ja Harris sekä hänen argentiinalainen kohtalotoverinsa viereisessä sellissä hakkaavat sen tahtiin yhdessä vankilan seinää. Myös suihku piristää silloin kun sinne päästetään. Se muistuttaa vankeudessa olevaa ympäristöaktivistia vesiputouksista.

"Tunnen ajoittain panikoivani, mutta koitan vakuutella itselleni, että murehtiminen on turhaa, koska en voi itse vaikuttaa kohtalooni. Ei kai tulevaisuuteni voi olla mädäntyminen murmanskilaisessa vankilassa?! Toivon todella, ettei ole."

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.