Järkyttävissä oloissa viruneet ukrainalaisvangit kertovat kauhukokemuksistaan Venäjän vankiloissa: "Minua kidutettiin ja hakattiin kaiken aikaa"

2:49
Kirjeenvaihtajamme Petri Saraste tapasi vapautettuja vankeja Kiovassa.

Ukrainan ja Venäjän välinen kriisi ei ole mitenkään ohi, vakuuttavat vangit, jotka vapautettiin Venäjän vankiloista viikonloppuna.

– Esimerkiksi Simferopolissa on yli 100 vankia, joita pidetään epäinhimillisissä oloissa toisistaan eristettyinä, kertoo 9 kuukautta vankilassa virunut Edem Bekirov. Hän on Krimin tataari, joka oli matkalla äitiään tapaamaan, kun hänet pidätettiin ja vangittiin.

– En päässyt sellistä ulos kolmeen ja puoleen kuukauteen. Sellissä ei ollut edes suihkua, vaan peseytyminen piti järjestää keräämällä ja käyttämällä pullovettä, hän kertoo.

– Toinen jalkani on amputoitu, joten liikuntakykyni on rajallinen. Tilannetta pahensi se, että saatoin liikkua edestakaisin vain ahtaassa sellissä. Nyt selkä on pahassa kunnossa.

Hartain toive on palata normaaliin elämään

29-vuotias Oleksandr Kolcenhenko kärsi tuomiotaan 5 vuotta ja 3 kuukautta, ennen kuin vapaus koitti. Hän on entinen aktivisti, jota syytettiin terrorismista.

– Alussa minua kidutettiin ja hakattiin kaiken aikaa. Iskuja tuli päähän ja vartalon. Se kuitenkin loppui, kun kahdelta muulta vangitulta saatiin puristettua tietoa ja he allekirjoittivat lausunnon. Minua ei ollut tarpeen hakata enempää sen jälkeen.

Kolcenhenkon hartain toive on palata normaaliin elämään ja takaisin yliopisoon opiskelemaan maantiedettä.

Marraskuun 25. päivä vangitut merimiehet ovat puolestaan tarkkailtavina ja hoitoa saamassa Kiovan sotilassairaalassa.

– Vankien vaihto tuli täydellisenä yllätyksenä. Kukaan ei vihjannutkaan siitä. Yhtäkkiä sellin ovi avattiin kello 4 aamuyöstä ja meidän käskettiin kerätä tavaramme, kertoo Yani Kapu -laivan perämies Yuri Buszylo.

Häntä on kielletty kertomasta mitään yksityiskohtia pidätyksestä tai vankilassaolosta.

– Sen voin sanoa, että meidät eristettiin heti toisistamme, hän toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja