Göteborgin käräjäoikeus antaa tänään tuomion Estonia-oikeudenkäynnissä hautarauhan rikkomisesta – sukelluksia hylylle puolustettu lisätiedon tarpeella

Nämä kuvat saivat kolmen maan ulkominsterit reagoimaan – uusista Estonia-paljastuksista väläytetään tutkintaa 2:22
Näin MTV Uutise Live kertoi aiheesta syyskuussa: Nämä kuvat saivat kolmen maan ulkoministerit reagoimaan, uusista Estonia-paljastuksista väläytetään tutkintaa.

Göteborgissa käräjäoikeus antaa tänään tuomion jutussa, jossa kahta miestä syytetään Estonian hylkyä koskevan hautarauhan rikkomisesta.

Dokumentaristi Henrik Evertssonin johtama ryhmä lähetti sukellusrobotin hylylle syksyllä 2019. Viime syksynä esitetyssä tv-dokumentissa kerrottiin tietoja hylyn kyljessä olevasta reiästä.

Syyttäjän mukaan Evertsson ja vedenalaisesta kuvauksesta vastannut Linus Andersson rikkoivat Ruotsin allekirjoittamaa ja lainsäädäntöönsä sisällyttämää sopimusta Estonian hautarauhasta, olivatpa motiivit kuinka ylevät tahansa.

Syyttäjä Helene Gestrin on vaatinut kaksikolle ehdollista vankeustuomiota ja päiväsakkoja. Henrik Evertsson puolusti oikeudessa sukelluksia hylylle lisätiedon tarpeella autolautan uppoamisen syistä.

Kaksikon asianajaja on myös korostanut, että dokumenttiryhmä lähti matkaan saksalaisella aluksella satamasta Saksassa. Koska Saksa ei ole allekirjoittanut kansainvälistä sopimusta Estonian hautarauhasta, ryhmä oletti, ettei se tee mitään laitonta.

Tutkintaviranomaiset sopineet kartoittavansa mahdollisia tulevia toimenpiteitä

Tv-dokumentissa esitetyt tiedot hylyn kyljessä olevasta reiästä on johtanut siihen, että hautarauhalakia ollaan Ruotsissa muuttamassa siten, että uudet tutkimussukellukset hylylle olisivat mahdollisia. Nykyinen laki sallii sukellukset vain joko hylyn peittämiseksi tai ympäristönsuojelusyistä.

Viron, Suomen ja Ruotsin tutkintaviranomaiset sopivat joulukuussa kartoittavansa mahdollisia tulevia toimenpiteitä. Onnettomuustutkintakeskuksen (OTK) mukaan päätös siitä, ovatko vedenalaiset tutkintatoimet välttämättömiä, on lippuvaltio Viron käsissä.

Viro myös ratkaisee mahdollisten tutkintatoimien toteuttamisen, OTK tiedotti joulukuussa.

Estonia-dokumenttiryhmä on antanut materiaaliaan myös onnettomuustutkijoiden käyttöön.

Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut autolautta Estonia upposi syyskuussa 1994. Haverissa kuoli 852 ihmistä, heistä suurin osa ruotsalaisia.

Lue myös:

    Uusimmat