Mainos

GM myy Saabin Koenigseggille

Ruotsalaisen Saabin siirtyminen luksusurheiluautoja valmistavan Koenigseggin omistukseen on varmistunut, kun amerikkalainen autovalmistaja General Motors kertoi tehneensä kaupasta alustavan sopimuksen. GM:n mukaan Euroopan investointipankin on määrä rahoittaa kauppaa noin 430 miljoonan euron lainalla, jolle Ruotsin valtio myöntää takuut. Sopimuksen muita yksityiskohtia ei kerrottu.

GM:n mukaan kauppa "varmistaa Saabin tulevaisuuden". Ruotsin elinkeinoministeri Maud Olofsson taas piti hyvänä, että kuukausia kestänyt epävarmuus Saabin kohtalosta on viimein hälvennyt. Ruotsin hallitus on pitänyt keskeisenä Saabin valmistuksen jatkumista Ruotsissa, mikä tällä ratkaisulla näyttää toteutuvan.

Ruotsalainen Koenigsegg nousi esiin Saabin ostajana jo viime viikolla, kun Ruotsin televisio kertoi aiesopimuksen syntyneen. Nyt sovittu kauppa on määrä saada päätökseen syyskuun loppuun mennessä.

Daavid ostaa Goljatin

Saabin omistusratkaisu on herättänyt Ruotsissa myös epäilyjä siitä, onko pikkuisella Koenigseggillä riittävästi taloudellista muskelia ja teollista osaamista roimasti isomman Saabin johtamiseen.

Christian von Koenigseggin vuonna 1994 perustaman yrityksen palkkalistoilla on vain 45 työntekijää, kun Saab työllistää Ruotsissa suoraan 3400 ja epäsuorasti alihankintaketjujen kautta 12 000 henkilöä.

Koenigseggin luksusautoja valmistui viime vuonna vain 18 kappaletta. Saabeja myytiin samaan aikaan lähes 95 000.

Koenigseggin taustavoimana on kuitenkin norjalainen finanssiruhtinas Baard Eker, jonka holdingyhtiö Eker Group omistaa 49 prosenttia Koeningseggin osakkeista.

Yhtiöllä kehuttiin myös olevan sellaista teknistä osaamista, innovaatiokykyä ja yrityshenkeä, jolla Saab voidaan kammeta jälleen jaloilleen. Forbes-lehti on listannut Koenigseggin 400 kilometrin tuntivauhtiin yltävät, yli miljoonan euron hintaiset urheiluautot maailman kymmenen kauneimman auton joukkoon.

- Ehkä tämä on juuri se mitä tarvitaan Saabin kätkettyjen arvojen paljastamiseen, Ruotsin metalliliiton IF:n johtaaj Stefan Löfven pohdiskeli.

Saab on ollut yrityssaneerauksessa helmikuun lopusta saakka. Yhtiön suurin velkoja on emoyhtiö GM, jolle Saab on velkaa lähes 925 miljoonaa euroa. Saab ehti olla GM:n omistuksessa lähes 20 vuotta ja teki koko aikana vain yhden voitollisen tuloksen, vuonna 2001.

(MTV3-STT-Reuters-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.