Gibraltar päästää iranilaisaluksen vapaaksi Yhdysvaltain vastustuksesta huolimatta

Gibraltarin korkein oikeus on päättänyt vapauttaa iranilaistankkeri Grace 1:n vastoin Yhdysvaltain esittämiä toiveita.

Brittiviranomaiset ottivat tankkerin haltuunsa heinäkuun alussa Gibraltarinsalmessa. Grace 1:n epäiltiin kuljettaneen öljyä Syyriaan EU:n talouspakotteiden vastaisesti.

Korkeimman oikeuden puheenjohtaja Anthony Dudley kertoo Iranin antaneen muodollisen ja kirjallisen vakuutuksen siitä, ettei se vie laivan lastia Syyriaan.

Iranin lausunnon mukaan alus ei ole matkalla maahan, johon kohdistuu EU:n pakotteita. Dudley huomauttaa, että näin ollen aluksen hallussapidon jatkamiselle ei ole perusteita.

Iran otti kiinni Britannian lipun alla seilanneen aluksen

Grace 1:n kiinnioton jälkeen Iran otti kiinni Hormuzinsalmessa Britannian lipun alla seilanneen ruotsalaisvarustamon Stena Impero -aluksen. Tekoa pidettiin kostona Gibraltarinsalmen tapahtumista, mutta virallisesti Iran sanoi aluksen muun muassa törmänneen pienempään alukseen ja liikkuneen ilman transponderia.

Iran on koko ajan vaatinut tankkerinsa vapauttamista ja todennut, etteivät EU-pakotteet sido sitä.

CNN kertoi aiemmin, että Yhdysvaltain oikeusministeriö pyysi viime hetkellä Britanniaa jatkamaan Grace 1:n hallussa pitämistä. BBC:n mukaan Yhdysvallat esitti lukuisia tankkeria koskevia syytöksiä, joita oikeus vetäytyi pohtimaan.

Dudley kertoi, ettei Yhdysvalloilta ollut tullut kirjallista pyyntöä. Grace 1:n kiinnipitoa oli jatkettu jo kertaalleen.

"Salmi salmesta"

Grace 1:n vapautus saattaa tarkoittaa, että Iran vastavuoroisesti päästää Stena Imperon miehistöineen vapaaksi. Ainakaan ilman Grace 1:n vapauttamista Stena Imperoa ei olisi vapautettu. Näin antoi Iranin presidentti Hasan Ruhani ymmärtää viime viikolla pitämässään televisiopuheessa

–  Salmi salmesta. Ei voi olla niin, että Hormuzinsalmi on teille vapaa, mutta Gibraltarinsalmi ei ole vapaa meille, Ruhani sanoi.

Hormuzinsalmella pysäytetyssä brittialuksessa on 23 miehistön jäsentä. Heistä yksi on latvialainen, jonka oikeuksien toteutumista valvoo Suomi. Latvialla ei ole omaa edustustoa Iranissa.

Ruotsalaisvarustamo Stena Bulkin mukaan Suomen edustuston edustajat vierailivat Stena Imperolla elokuun alussa. Stena Bulk kertoi tuolloin, että Suomen edustajat olivat sanoneet miehistön voineen hyvin.


Lue myös:

    Uusimmat