Gallén-Kallelan museo esittelee Suomea vuonna 1900

Gallén-Kallelan museo palaa ajassa sata vuotta taaksepäin. Museon suojiin on koottu näyttely, joka esittelee niitä odotuksia ja toiveita, joita ihmisillä oli vuosisatamme alussa. Uuden vuosituhannen kunniaksi näyttelyn nimeksi on annettu yhtälö 2000-100 = Suomi 1900. Katselmus avataan Espoon Tarvaspäässä lauantaina.

Suomi 1900 esittelee tuokiokuvia vuosisadan vaihteen Suomesta ja elämästä La Belle Epoquen aikaan. Näyttelyssä kerrotaan mm. suomalaisen taiteen ja kulttuurin tähtihetkistä vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyssä. Siellä annetaan myös läpileikkaus tuon ajan uusista ilmiöistä kulttuurin ja vapaa-ajanvieton alalla. Niinikään muistetaan sortokauden poliittisia kuohuja ja valotetaan lasten sekä nuorten elämänpiiriä.

Vuosisadan alkua näyttelyn järjestäjät luonnehtivat huolettoman, rauhaisan ja kotoisen eurooppalaisen elämäntavan joutsenlauluksi ennen ensimmäisen maailmansodan synkkiä tapahtumia. Kulttuurihistoriallisesti tuota aikakautta leimasi uusi tyyli, art nouveau sekä modernin taiteen läpimurto. Vuoden 1900 ihmiset elivät ajan hermolla ja odottivat optimistisen kehitysuskon vallassa mitä uusi vuosisata tuo tullessaan.

Museoon rakennettu aikakone 1900 kertoo noiden hetkien ainutlaatuisuudesta ja toisaalta monien inhimillisten asioiden muuttumattomuudesta. Ajan ilmiöiden lisäksi näyttely kertoo vuosisadan alun valovoimaisista tähdistä ja keskeisistä vaikuttajista. Gallén-Kallelan museossa kohtaavat niin Ida Aalberg kuin Aino Ackté, Albert Edelfelt ja Axel Gallén.

Koululaisille näyttelyelämys kiertokoulun keinoin

Näyttely ei anna tietoa ainoastaan aikuisille, vaan lapsille on suunniteltu oma opetusohjelma Akselin kiertokoulu. Kiertokoulun aiheita ovat mm. sadan vuoden takainen koulunkäynti, leikit, seurustelumuodot sekä kädentaitoon liittyvät asiat, matkustaminen ja 1900-luvun alun uusin tekniikka. Museoon on sisustettu myös vanhan ajan koululuokka. Akselin kiertokoulun lisäaineistona käytetään laaja Internet-ohjelmaa Kultakausi. Tässä koululaisille suunnatussa taideohjelmassa tutustutaan vuosisadan vaihteen taiteeseen ja kulttuurihistoriaan. Opastajana on itse Gallén-Kallela.

Näyttely on valmistettu yhteistyössä maamme keskeisten museoiden ja arkistojen kanssa. Katselmus on avoinna toukokuun alkuun.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat