Gaddafi aloitti kiistellyn vierailun Ranskaan

Ranskan opposition mukaan presidentti Nicolas Sarkozyn ei olisi pitänyt kutsua ihmisoikeusrikoksista ja terrorismin tukemisesta syytettyä Muammar Gaddafia maahan.

Libyan ja Ranskan odotetaan solmivan miljardien eurojen arvosta kauppasopimuksia Muammar Gaddafin Ranskan-vierailun aikana. Ranska on myymässä Libyalle muun muassa matkustajakoneita, ydinreaktorin ja sotatarvikkeita.

Presidentti Nicolas Sarkozy sanoi vaatineensa Gaddafia parantamaan maansa ihmisoikeustilannetta. Johtajat neuvottelivat viisipäiväisen vierailun alussa Elysee-palatsissa.

Ranskan opposition mukaan presidentti Nicolas Sarkozyn ei olisi pitänyt kutsua ihmisoikeusrikoksista ja terrorismin tukemisesta syytettyä Gaddafia maahan. Arvostelijoiden mukaan vierailu oli ajoitettu varsin oudosti, kun se alkoi kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä.

Sarkozy sanoi seisovansa kutsun takana ja painotti, että Ranskalla oli keskeinen osa kesällä bulgarialaisten sairaanhoitajien vapauttamisessa Libyasta. Sairaanhoitajat oli tuomittu satojen libyalaislasten tartuttamisesta hi-viruksella.

-Ranskan neuvottelut johtivat vapauttamiseen, sanoi Sarkozy ja lisäsi, että ilman Ranskan panosta sairaanhoitajat viruisivat yhä libyalaisvankilassa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomen uutiset 10.12.2007)

Lue myös:

    Uusimmat