G7-maat pääsivät sopuun teknologiajättien verottamisesta – Ranska haluaa rajoittaa yritysten mahdollisuutta tehdä voittoja ilman veronmaksua

G7-maiden valtiovarainministerit ovat sopineet tänään suunnitelmasta suurten teknologiayhtiöiden kuten Facebookin ja Googlen verottamiseksi.

Suunnitelman mukaan digijättien verotukselle tulee vähimmäistaso, mutta yhtiöt saavat harjoittaa liiketoimintaa myös niissä maissa, joissa ne eivät ole fyysisesti läsnä.

Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän valtiovarainministerit ja keskuspankkien johtajat ovat koolla Ranskan Chantillyssä.

Nimettömänä pysyttelevä ranskalainen virkamies sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että veron tasosta täytyy päättää tulevaisuudessa.

Isäntämaa Ranskan julkaiseman lausunnon mukaan veron taso riippuisi sääntöjen konkreettisista yksityiskohdista.

Ranska ja Yhdysvallat napit vastakkain

Lausunnossa kerrotaan, että G7-maat aikovat jatkaa asian edistämistä G20-ryhmän puitteissa. Maailmanlaajuinen sopimus uuden järjestelmän pääpiirteistä pyritään saamaan aikaan ensi vuoden tammikuuhun mennessä.

Ranska ja Yhdysvallat ovat olleet napit vastakkain digijättien verottamisesta. Ranskan parlamentti hyväksyi torstaina uuden veron digitaalisten palveluiden suuryhtiöille.

Yhdysvaltalaisyhtiöiden Googlen, Applen, Facebookin ja Amazonin mukaan nimetty GAFA-vero on voimaantulleessaan kolme prosenttia yhtiöiden vuosittaisesta liikevaihdosta.

Verolla koetetaan rajoittaa yritysten mahdollisuutta tehdä voittoja Ranskassa ilman, että yritykset maksavat juurikaan veroja maassa.

Presidentti Donald Trumpin hallinto on sanonut ryhtyvänsä vastatoimiin Ranskan päätöksen vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat