Amazonin liekkejä ei ole saatu kuriin, taas uusia paloja syttynyt – G7 maat lupaavat sademetsien sammutusvälineistöön 20 miljoonaa euroa

Ranskassa Biarreitzissa kokousta pitäneet G7-maat ilmoittavat antavansa 20 miljoonaa euroa avustusrahaa Amazonin alueen metsäpalojen sammutukseen, joita on jälleen syttynyt lisää uutisoi BBC. 

Amazonin sademetsissä Brasiliassa syttyi tänään jälleen uusia metsäpaloja siitä huolimatta, että sotilaslentokoneet riensivät hätiin heittämään vettä pahasti tuhoutuneiden alueiden päälle.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan asiassa ei viivytellä.

– Rahat myönnetään käyttöön heti ja ne ovat pääasiassa tarkoitettu sammutuslentokoneiden hankintaa varteen, Macron totesi.

Tänään savu piinasi edelleen Port Velhon kaupunkia tulipalojen yhä riehuessa Rondonian osavaltiossa Brasilian luoteisosissa, jonne tähänastisia pelastustoimia on keskitetty.
Useat Brasilian osavaltiot ovat pyytäneet armeijan apua tulipalojen sammuttamiseen. Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on luvannut lähettää yli 43 000 sotilasta taltuttamaan paloja. Vielä ei ole tiedossa, kuinka moni heistä on osallistunut tehtävään tähän mennessä.

Johsonilta miljoonia metsien uudelleen istuttamiseen

Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti aiemmin tänään, että Britannia aikoo avustaa sademetsän uudelleenistutustoimia 10 miljoonalla punnalla eli noin 11 miljoonalla eurolla.

Eurooppalaiset johtajat ovat tuominneet Brasilian metsäpalot hyökkäyksenä niin sanottuja maailman keuhkoja vastaan. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sen sijaan ollut vähempisanainen sademetsän tilanteesta ja erottuu G7-ryhmästä siten, että hänellä on varsin lämpimät välit Brasilian presidenttiin Jair Bolsonaroon.

Bolsonaron kerrotaan antaneen suhteellisen vapaat kädet maatalous- ja metsäyrityksille. Näiden yritysten toiminta on osaltaan lisännyt metsäpalojen esiintyvyyttä ja leviämistä.

Britannia, Saksa, Kanada, Ranska, Italia, Japani ja Yhdysvallat ovat sopineet myös tukevansa metsänviljelyä alueella. Keskipitkän aikavälin metsänistutussuunnitelmat julkistetaan virallisesti syyskuussa YK:ssa, lähde kertoo.

Macronin ja Bol sonaron välit eivät näytä lämpiävän

Hälyyttävä tilanne korpeaa myös Bolsonaron ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin välejä. Macron on G7-kokouksen tiimoilta ankarasti painostanut Bolsonaroa tekemään enemmän metsien suojelemiseksi.

Macron on uhannut torjua Euroopan unionin ja Latinalaisen Amerikan maiden välisen kauppasopimuksen, jos Bolsonaro ei ota ilmastonmuutoksen vastaista taistelua tosissaan.

Bolsonaro on julistanut, että Macronin puheet edustavat siirtomaa-ajattelua.

Brasilian presidentti vaikutti sunnuntaina tukevan Macronin vaimoa parjaavaa julkaisua Facebookissa. Bolsonaro esitti kahden presidentin vaimoja vertailleen julkaisun alla kommentin, jonka Macron tuomitsi poikkeuksellisen röyhkeäksi.

– Mitä voin sanoa? Se on surullista. Se on ensinnäkin surullista hänelle, mutta myös brasilialaisille, Macron kommentoi Bolsonaron kirjoituksia.

Tuoreiden laskelmien mukaan Brasiliassa on tänä vuonna syttynyt jo liki 80 000 metsäpaloa, mikä on suurin määrä sitten vuoden 2013. Yli puolet paloista on syttynyt tai sytytetty Amazonin alueella.

Lue myös:

    Uusimmat