Fortumin omistama Uniper ostamassa kaasua tavalla, jota EU-komissio ei suvaitse – näin Fortum vastaa

Monet suurista eurooppalaisista venäläisen maakaasun ostajista ovat taipumassa Venäjän vaatimukseen maksaa kaasusta ruplissa, kirjoittaa talouslehti Financial Times (FT).

Yhtiöiden joukossa on saksalainen Uniper, jonka omistajiin kuuluu suomalainen Fortum. Fortumista yli puolet omistaa Suomen valtio.

Uniperin lisäksi järjestelyyn olisivat FT:n mukaan lähdössä mukaan ainakin Itävallan, Unkarin ja Slovakian kaasuyhtiöt. Italian kaasuyhtiöllä on vielä liki kuukausi aikaa miettiä vaihtoehtojaan, sillä sen seuraava maksuerä lankeaa vasta toukokuun lopussa.

Kaasuyhtiöt maksaisivat kaasustaan euroissa Gazprombankille, ja valtuuttaisivat sen jälkeen pankin vaihtamaan eurot rupliin, jotka siirrettäisiin Venäjälle.

Gazprombank ei ole EU:n pakotelistalla.

Torstaina Unkarin ulkoministeri vahvisti CNN:lle maan taipuvan Venäjän ruplamaksuvaatimuksiin.

–  Kaasutoimituksestamme 85 prosenttia tulee Venäjältä ja öljytoimituksistamme 65 prosenttia tulee Venäjältä. Miksi? Koska tämän määrää infrastruktuuri. Asia ei ole näin huvin vuoksi, emme ole valinneet tilannetta, ulkoministeri Peter Szijjarto selitti CNN:lle.

Näin Fortum vastaa

Fortumin mukaan Saksa on "erittäin riippuvainen kaasuntuonnista" ja perustelee uutta järjestelyä sillä. 

– Kuten maan hallitus on useampaan kertaan todennut, venäläisestä kaasusta luopuminen nopealla aikataululla ei ole mahdollista. Uniper on tiiviissä keskusteluyhteydessä Saksan hallituksen kanssa todennut, että kaasun ostaminen Venäjältä on edelleen mahdollista EU:n sanktiot huomioiden, Fortum toteaa lausunnossaan.

– Uuden maksumekanismin käyttöönoton jälkeenkin Uniper maksaa kaasusta euroissa. Uniper käy keskusteluja sopimuskumppaninsa Gazpromin kanssa uuden maksumekanismin käyttöönotosta, Fortum jatkaa.

Fortumin mukaan seuraavan kerran kaasumaksuja suoritetaan yhtiön sopimusten mukaisesti toukokuun lopussa.

"Maksatte euroilla, ja se siitä"

Taloudesta vastaava EU:n komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis sanoi FT:n haastattelussa, että vaikka yhtiöillä on oikeus tulkita kaasusopimuksiensa määräyksiä haluamallaan tavalla, niiden tulisi hänen mielestään pitäytyä niissä kirjaimellisesti.

– Hinnoista on sovittu euroissa ja dollareissa. Joten maksatte kaasusta euroissa, ja se siitä, Dombrovskis kuittasi.

Uniperin talousjohtajan Tiina Tuomelan mukaan yhtiö pitää uutta maksujärjestelyä laillisena.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi keskiviikkona, että kaasutoimitusten maksaminen ruplilla rikkoo EU-pakotteita, jos alkuperäisessä sopimuksessa ei ole sovittu maksujen toimittamisesta ruplina.

Von der Leyenin mukaan lähes kaikissa kaasusopimuksissa maksut on määritelty toimitettavaksi euroina tai dollareina. Hän korosti, että yhtiöiden ei tulisi taipua Venäjän käskyihin.

Venäjä katkaisi keskiviikkona kaasutoimitukset Bulgariaan ja Puolaan, koska nämä eivät olleet maksaneet kaasustaan ruplissa.

Kaasuyhtiöiden maksusuunnitelmista kertoi Suomessa ensin Kauppalehti.

Päivitetty Fortumin vastauksella 28.4.2022 klo 10.52.

Lue myös:

    Uusimmat