Mainos

Fortumin vaihtoehto: Ydinvoimala ulkomaille

Fortum voi rakentaa ydinvoimalan ulkomaille, jos se ei saa tällä kierroksella lupaa uudelle ydinvoimalalle Loviisaan.

- Fortumilla on mahtavan hyvä ydinvoimaosaaminen. Se on kansainvälisesti erittäin arvostettua ja näitä hankkeitahan käynnistyy ympäri maailmaa, toteaa Fortumin johtaja Anne Brunila MTV:n uutisten erikoishaastattelussa.

Tarkkaa ilmansuuntaa saati osoitetta hän ei kaavailuille suostu nimeämään.

- Fortum katsoo tälläkin hetkellä kaikkia mahdollisuuksia. Olemme jo monilla markkinoilla mukana ja tietenkin myös näitä mahdollisuuksia punnitaan ja myös maita, missä ei tällä hetkellä olla, toteaa Brunila.

KATSO BRUNILAN HAASTATTELU TEEMOITTAIN

Haastattelijana taloustoimittaja Leea Ollikainen

Lupakäsittelyyn Brunila toivoo vauhtia, sillä laitevalmistajien markkinat uhkaavat ruuhkaantua meneillään olevassa ydinvoimabuumissa. Nopea käsittely olisi Brunilan mielestä kaikkien hakijoiden etu.

- Maailmassa rakennetaan tällä hetkellä viittäkymmentä ydinvoimalaa ja tiedossa on suunnitelmat yli sadalle ydinvoimalalle. Sellaisia laitetoimittajia, jotka täyttävät Fortumin laatu- ja tuvallisuuskriteerit, on rajallinen määrä.

Brunila tyrmää elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) pohdiskelun siitä, että päätöksen Loviisan voimaloiden korvaamisesta voisi tehdä myöhemmin.

- Jos lupaa ei nyt saada, koko lupaprosessi joudutaan aloittamaan ihan alusta, moittii Brunila. Hän epäilee, että parissa vuodessa investointiedellytykset kuivuvat kasaan, kun laitetoimittajien tilauskirjat täyttyvät.

Fortum on luvannut siirtää parilla vuodella oman laitoksensa käyttöönottoa vuoteen 2022 tai 2023, mutta luvan yhtiö haluaa jo tällä kierroksella.

- Tässä on jo 2-3 vuotta tehty töitä. Laitetoimittajien kanssa on pitkälle neuvoteltu ja haettu ratkaisuja siitä, minkälainen se laitos olisi. Tässä on hyvää aikaa suunnitella todella hyvin koko hanke ennen kun rakentaminen käynnistetään, kaavailee Brunila.

- Näin vältytään monilta ongelmilta, mitä nyt eripuolilla maailmaakin on nähty näissä ydinvoimalahankkeissa.

Ydinvoimalupien käsittelyn loppukiri on kiihtynyt, kun kävi ilmi, että elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen saattaa tuoda esityksen hallituksen käsittelyyn jo huhtikuussa. Ehdokkaat marinoivat kilvan lupahakemuksiaan investointilupauksilla. Tarjolla on uutta työtä ja bioenergiaa. Valtioenemmistöisessä Fortumissa korostetaan yhtiön omistajapohjaa.

- Fortumhan on suomalaisin yhtiö. Valtio omistaa siitä yli puolet. Sitä kautta on voitu jakaa osinkoina valtiolle noin 700 miljoonaa euroa joka vuosi. Ja sillä on voitu kustantaa hyvinvointipalveluita ja verotuksen keventämistä, sanoo Brunila .

Brunila muistuttaa, että Fennovoiman hankkeelta puuttuu ydinjätteen loppusijoituspaikka. Fortum ja TVO omistavat yhdessä Posivan, jonka kuiluihin yhtiöt aikovat ydinjätteensä aikanaan upottaa. Uuden kumppanin kosiskelu ei Brunilaa kiinnosta.

- Fennovoiman täytyy etsiä oma ratkaisunsa ja se ei tietenkään ole Posivan asia.

Katso Leea Ollikaisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.