Fortumille 9 miljardin tappiot huhti-kesäkuussa – toimitusjohtaja: "Operatiivisesti toinen neljännes meni meillä hyvin"

Fortumin liiketulos huhti-kesäkuussa 9,14 miljardia tappiollinen – haastattelussa toimitusjohtaja Markus Rauramo 8:29
Näin toimitusjohtaja Markus Rauramo selitti Fortrumin miljarditappioita.

Energiayhtiö Fortumin liiketulos romahti huhti-kesäkuussa 9,14 miljardia euroa tappiolle. Koko alkuvuoden tulos oli 12 miljardia tappiota. Vuosi sitten liiketappio oli 840 miljoonaa euroa.

Tulokseen vaikuttivat saksalaisen tytäryhtiön Uniperin miljarditappiot. Liiketuloksen romahdukseen vaikuttivat muun muassa varaukset Uniperin pitkäaikaisista kaasusopimuksista, jotka liittyvät Venäjän kaasulle asettamiin toimitusrajoituksiin. Kysyttäessä Uniperista toimitusjohtaja Markus Rauramo väistää kysymystä ja keskittyy puhumaan tuoreen tuloksen positiivisista puolista.

– Operatiivisesti toinen neljännes meni meillä hyvin. Vertailukelpoinen käyttökate parani huomattavasti, 900 miljoonaan ja vertailukelpoinen liikevoitto 574 miljoonaan. Eli operatiivinen puoli oli hyvä.

Rauramo perustelee miinumerkkisen tuloksen syyksi Ukrainan sodan ja Venäjän aloittaman energiasodan Eurooppaa vastaan, mikä on johtanut energiakriisin Euroopassa. Koko energiakriisi on Rauramon mielestä opettanut, että tulevaisuus on vihreässä energiassa.

– Tämä hyvin vaikea tilanne vain korostaa sitä, että puhtaalle energialle on valtava tilaus. Meidän pitää päästä eroon fossiilisista polttoaineista. Fortumin asema on siinä hyvä. Meidän tulevaisuutemme rakentuu puhtaan energian varaan.

Fortumin ja Uniperin yhteistyö jatkuu tiiviinä. Neuvottelut Uniperin vakautuspaketin yksityiskohdista jatkuvat edelleen, vaikka niin sanotut isot linjat ovat jo selvillä. Tulevien jatkoneuvottelujen yksityiskohdat tarkentuvat lähiviikkoina.

Lue myös:

    Uusimmat