Flunssan karkoittaja, valkosipulimaito 22.9.01

3 kokonaista valkosipulia
1 timjaminoksa
2 kokonaista neilikkaa n.2-4 dl vettä 1 tl hunajaa maitoa

Kuori valkosipuleista uloimmat kuoret pois. Pilko valkosipulit hieman pienemmiksi ja laita kattilaan timjaminoksan ja neilikoiden kanssa. Kaada päälle vettä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Hauduta miedolla lämmöllä pari tuntia.

Siivilöi liemi ja purista kevyesti kauhalla valkosipuleita siivilän läpi. Sekoita siivilöityyn liemeen hunaja. Säilytä viileässä. Kuumenna maito kuumaksi ja sekoita valkosipulilientä joukkoon. Sekoitussuhde on puolet maitoa ja puolet valkosipulilientä. Flunssaa karkoittaessasi koeta juoda kupillinen kolme kertaa päivässä.

Hunajakynnet

valkosipuleita hunajaa (timjaminoksia)

Kuori valkosipulinkynnet kokonaan.Helpoiten se käy, kun kiehautat pari desiä vettä ja laitat kuorimattomat kynnet kiehuvaan veteen noin puoleksi minuutiksi. Valuta vesi pois ja kevyesti pusertamalla saat kynnet ulos kuorista.

Laita kynsiä hunajaan runsaasti. Hunajan ei tarvitse olla juoksevaa. Kun tökit kynsiä kiinteään hunajaan, hunaja pehmenee noin 15 minuutissa juoksevaksi.

Valkosipulihunajalla voi maustaa ruokia, hunajaa voi nauttia sellaisenaan ennaltaehkäisemässä flunssaa ja valkosipulinkynnet ovat herkullinen lisäke esim. paistille.

Vinkki: Laita kuorittuja valkosipulinkynsiä ja 1-2 timjaminoksaa kauniiseen lasipurkkiin. Kaada päälle juokseva hunajaa niin, että kynnet peittyvät.Anna maustua viikon verran ja lahjoita valkosipulinystävälle.

Välimerellinen valkosipulipossu

n.600 g porsaan ulkofileetä
2-3 kokonaista valkosipulia kuorineen
2 oksaa tuoretta timjamia
1 tl kuivattua rosmariinia
2 laakerinlehteä
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippurirouhetta
5 aurinkokuivattua tomaattia
1 dl vettä
0,5 dl persiljasilppua
öljyä paistamiseen
0,5 dl viipaloituja mustia oliiveja
(1 dl ruokakermaa)

Paloittele possunfilee viipaleiksi tai isoiksi kuutioiksi. Kuumenna öljy padassa ja ruskista siinä possunfileepalat. Mausta. Kuori valkosipuleista uloimmat kuoret ja irrota kynneterikseen. Kynsiin saa jäädä kuori.Kaada valkosipulinkynnet ja vesi pataan. Suikaloi aurinkotomaatit ja kaada ne pataan. Ripottele pinnalle persilja. Laita pata uuniin 175 asteeseen noin tunniksi.

Nosta pois uunista, sekoita pataan oliivit ja ripottele pinnalle tuoretta persiljasilppua. Jos haluat, kaadajoukkoon kerma. Tarjoa uuniperunoiden tai riisin kanssa. Ruokailijat pusertavat valkosipulinkynsien sisuksen omalla lautasellaan ruoan sekaan. Jos haluat helpottaa syömistä, kuori kaikki kynnet.

Uunipaahdetut valkosipulit

Valkosipuleita
(öljyä)
(suolaa)
(mustapippurirouhetta)

Laita valkosipulit kokonaisina uunivuokaan. Kypsennä 200 asteessa noin 20-30 min., kunnes valkosipulit tuntuvat pehmeiltä.

Paahdetuista valkosipuleista saat erilaisia tahnoja, niillä voi maustaa jäätelöä tai esim. suklaaleivonnaisia jne.

Jos haluat tarjota valkosipulit esim. paistin lisäkkeenä, halkaise valkosipulit, sivele pinta kevyesti öljyllä ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Kypsennä kuten kokonaiset valkosipulit. Halkaistut sipulit on helppo syödä lusikalla.

Vuohenjuustotahna

1-2 uunissa paahdettua valkosipulia
150 g pehmeää vuohenjuustoa (esim. Chavioux)
1 tl kuivattua timjamia
3-4 basilikanlehteä
1-2 rkl kuorittuja auringonkukan siemeniä tai hasselpähkinöitä
(maitoa tai kermaa)

Puserra valkosipulien sisus kulhoon. Sekoita joukkoon vuohenjuusto. Silppua basilikanlehdet ja lisää timjamin kanssa juustoseokseen. Hienonna siemenet tai pähkinät karkeaksi rouheeksi ja sekoita tahnan joukkoon. Jos seos on liian kiinteää ohenna maidolla tai kermalla. Tarjoa patongin tai muun leivän kanssa.

Marinoidut valkosipulit

6 dl (riisi)viinietikkaa
600 g sokeria
6 dl vettä
1 tl suolaa
500 g valkosipulin kynsiä

Mittaa kaikki aineet kattilaan, keitä 10 min. Jäähdytä ja pakkaa puhtaisiin purkkeihin niin, että liemi peittää kynnet. Marinoidut sipulit säilyvät toista vuotta.

Voittajan marinoidut valkosipulinkynnet II

6-7 valkosipulin kynnet
-kynnet saa helposti kuorittua kun kastaa ne kiehuvaan veteen

Liemi:
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl vettä
1 rkl suolaa
1/2 dl sokeria
1/2 dl öljyä
1/2 sitruunan mehu
1 tl rosepippuria
Kiehauta etikka, vesi, suola ja sokeri, lisää kuoritut kynnet. Keitä max. 5 min. Jäähdytä hetki. Lisää liemeen öljy, sitruunanmehu ja rosepippuri.

Purkita ja anna maustua 1 kk. Säilyvät pitkään.

Lue myös:

    Uusimmat