Mainos

Finnwatch: Iittalan ja Marimekon tuotteita tehdään vaarallisissa oloissa Thaimaassa

20:00

Kansalaisjärjestö Finnwatchin mukaan Iittalan ja Marimekon designtuotteita tehdään vaarallisen halvalla Thaimaassa. 

Finnwatch tutki Iittalan ja Marimekon alihankkijan toimintaa Thaimaassa. Järjestön mukaan designlasia tuottavalta tehtaalta löytyi vakavia työturvallisuusongelmia, alhaisia palkkoja ja epäselvyyksiä muun muassa vuosilomien korvaamisessa.

 – Työntekijät käsittelevät vaarallisia lasin valmistuksessa käytettäviä kemikaaleja ja silikoosille altistavaa kvartsihiekkaa täysin puutteellisilla suojavarusteilla, kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Thaimaan Nakhon Pathomin maakunnassa sijaitseva tehdas valmistaa Iittalalle Oiva Toikan suunnittelemia Kastehelmi-kulhoja ja -kakkuvateja. Marimekko hankkii tehtaasta Anu Penttisen suunnittelemia Sukat makkaralla -tuotteita.

– Satoja tuotteita päivässä tekevät työntekijät työskentelevät 7–9 euron päiväpalkalla. Palkat ovat laillisella tasolla, mutta niillä on vaikeaa elättää perhettä, Vartiala sanoo.

Tehtaan työntekijät olivat tyytymättömiä myös siihen, että he eivät saaneet pitää lakisääteisiä vuosilomiaan vapaina. Tehtaalla ei toimi ammattiliittoa eivätkä haastatellut työntekijät olleet tietoisia oikeuksistaan.

"Marimekon vastuullisuuslupaukset eivät uskottavia"

Finnwatchin mukaan Marimekon tutkittujen lasituotteiden raaka-aineita ei valvota. Marimekko ei myöskään tiedä, missä ja miten sen keskeinen raaka-aine - puuvilla - valmistetaan.

Vartialan mielestä Marimekon vastuullisuuslupauksia ei kaikilta osin voidakaan pitää uskottavina.

Finnwatchin mukaan Marimekko kieltäytyi kertomasta alihankkijoitaan, vaikka järjestö olisi ollut valmis suojamaan tiedot salassapitosopimuksella.

Iittalan tuotteita valmistava Fiskars sen sijaan saa Finnwatchilta kiitosta.

- Fiskars toimi avoimesti tutkimuksemme aikana. Yritys oli myös pyrkinyt vaikuttamaan thaimaalaiseen alihankkijaansa työturvallisuuden parantamiseksi, ja joitain Fiskarsin vaatimuksesta tehtyjä muutoksia oli nähtävillä tehtaalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.