Mainos

Finnairin lentäjille ei kelpaa viiden tähden Hilton

Finnairin lentäjät haluavat parasta. Nyt uusin keskustelunaihe on lentäjien yöpyminen Tokion-reitillä. Finnair aikoo kesästä lähtien lentää Tokioon seitsemänä päivänä viikossa.

Finnairin toimitusjohtaja Jukka Hienonen sanoo Turun Sanomissa, että "koenukkumiskomitea" on hyväksynyt Tokiosta vain yhden hotellin, jossa miehistö voisi nukkua. Kyseinen hotelli sijaitsee 80 kilometrin päässä lentokentästä, mikä tarkoittaisi kahden tunnin ajoa ruuhkassa kaupunkiin ja takaisin.

Hienosen mukaan tässä piilee vaara siitä, että miehistö jumittuu hotellimatkallaan ruuhkaan ja lennot myöhästyvät. Tämän takia tehtiin päätös, että miehistön on majoituttava lentokenttähotellissa.

- Viiden tähden Hiltoniin siirtoa pidetään henkilökunnan aliarvioimisena. Saa nähdä, mikä kalapaliikki siitä nousee, Hienonen toteaa.

Finnairin viestintäjohtaja Christer Haglundin mielestä lentokenttähotelli takaisi lentäjille ja matkustamohenkilökunnalle paremmat lepomahdollisuudet, kun bussimatka kaupunkiin jäisi tekemättä. Haglund kertoo myös, että lentokenttähotelli on halvempi, mikä tuottaa yhtiölle vuositasolla 300 000 euron säästöt.

- Ongelmana on se, että porukka haluaa nukkua kaupungissa, Haglund toteaa.

Matkustamohenkilökunnan edustaja raivoissaan

Lentoemäntiä ja stuertteja edustava SLSY on raivoissaan siitä, että Finnair on tehnyt päätöksen hotellin vaihtamisesta yksipuolisesti. Yhdistyksen mukaan työehtosopimuksessa on sovittu, minkälaisessa hotellissa matkoilla yövytään.

- Ollaan sovittu työnantajien kanssa, että lyhyillä öillä esimerkiksi Euroopassa voidaan yöpyä lentoaseman läheisyydessä. Mutta jos on pidemmällä, niin Finnair on allekirjoittamallaan sopimuksella suostunut, että silloin yövytään kohdekaupungin keskustassa tai vastaavalla alueella, SLSY:n puheenjohtaja Mauri Koskenniemi kertoo.

Koskenniemi painottaa, että kyse on sopimuksen rikkomisesta. Sopimuksessa on määritelty, että hotellissa tulee saada nukuttua yö ilman meluhaittoja ja että hotellin tulee olla turvallinen.

- Aivan toinen asia on se, että mihin lopputulokseen olisi päästy neuvotteluteitse. Mutta että asioista ei neuvotella, vaan ensin rikotaan sopimusta ja sitten ihmetellään, että voitaisiinko olla yhtä mieltä. Ja hotellisopimus on tällöin jo tehty uuden hotellin kanssa, Koskenniemi ihmettelee.

Koskenniemi kertoo, että huhtikuun 20. päivä neuvotellaan muun muassa tästä hotelliasiasta Finnairin kanssa. Hän ei kuitenkaan ota kantaa siihen, muuttuuko tehty hotellipäätös neuvotteluissa.

Lentäjien edustaja: Ylireagointia

Suomen liikennelentäjäliiton puheenjohtaja Timo Willberg ei halua julkisuudessa lähteä erittelemään, minkälainen hotelli kelpaa ja minkälainen ei.

- Ylireagointia, että toimitusjohtaja alkaa lehtien palstoilla hotelleja valitsemaan. Turha uppoutua siihen, mikä kelpaa, vaan asia on nyt se, että valintamenettelyä täytyy kunnioittaa, Willberg sanoo.

Willbergin mielestä ongelmaa ei kuitenkaan ole, koska Finnair on myöntänyt toimineensa yksipuolisesti. Hän kuitenkin painottaa, että erimielisyydet täytyy selvittää neuvotteluteitse, eikä Finnair voi näin rikkoa olemassa olevaa kirjallista sopimusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.