Finlandia-palkinto Kari Hotakaiselle

Suomen merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon, Finlandia-palkinnon, on voittanut kirjailija Kari Hotakainen romaanillaan Juoksuhaudantie. Palkinto on 26 000 euroa. Professori Lasse Pöysti valitsi voittajan kuuden ehdokkaan joukosta.

Pöystin mielestä vuoden 2002 Finlandia-kandidaatit ovat kaikki suurenmoista luettavaa ja niiden asettaminen paremmuusjärjestykseen oli mahdottomalta tuntuva tehtävä.

-Se, että lopulta tästä loistavasta seurueesta saatoin valita yhden, johtui osaksi siitä, että Juoksuhaudantie poikkesi rakenteeltaan, sävyltään ja myös aiheeltaan muista kandidaateista, Pöysti toteaa perusteluissaan.

-Hotakaisen henkilökuvaus, vaikka onkin puuveistosmaista on rikasta, yllättävää ja satiirisen hauskaa, Pöysti toteaa. -Romaani ei ehkä korostetun ajankohtaisesti analysoi nyky-yhteiskuntaa. Se katselee pidemmästä perspektiivistä, miten tämän päivän maailma on syntynyt. Kieli on rytmikästä, nasevaa ja kaiken sanovaa, Pöysti arvioi.

Muut voittajaehdokkaat olivat Pirjo Hassisen Jouluvaimo, Anu Kaipaisen Granaattiomena, Reko Lundanin Ilman suuria suruja, Harri Tapperin Pitkäsuisten suku ja Kjell Westön Lang. Kisaan osallistui 101 romaania.

Hotakaiselle yllätys

Kirjailja Kari Hotakaiselle itselleen Finlandia-palkinto oli suuri yllätys:

-Ensitunnelma oli se, että täytyy olla iso kansallinen mielenhäiriö, että marginaalikirjailija, joka on perustanut koko tuotantonsa vaistonvaraisuuteen, palkitaan romaanista. Olen kirjoittanut neljä runokokoelmaa ja lastenkirjoja ja sen sellaista. Joten luulin sitä pilasoitoksi, Hotakainen kommentoi saatuaan tietää voitostaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja