Mainos

Finavia valittelee slovakkimiehen tapausta

Helsinki-Vantaan lentokentällä on asustellut jo lähes kolmen kuukauden ajan Slovakiasta kotoisin oleva mies.

Lentoasemaa ylläpitävä Finavia on pannut tapauksen merkille ja pitää sitä valitettavana.

Finavian apulaisjohtajan Esa Siposen mukaan slovakkimies on nähty lentokentällä reilun parin kuukauden ajan lähes päivittäin.

– Olemme keskustelleet tiiviisti poliisin kanssa toimenpiteistä, joihin ryhdymme. Tärkeimpänä tehtävänämme on taata kaikille lentomatkustajille häiriötön ja turvallinen kulku, ja se on meillä ihan hyvässä uomassa, Siponen sanoo.

Slovakialaisesta Lubos Bačikista ei tähän mennessä ole aiheutunut minkäänlaista häiriötä. Terminaalialue on julkista tilaa ja siellä saa oleskella vapaasti. Kiinteistön omistaja voi kuitenkin häiriötapauksissa tarttua toimeen.

– Kiinteistön omistajana meillä on hyvinkin paljon mahdollisuuksia vaikuttaa mahdollisiin häiriöihin. Slovakkimiehen tapauksessa ei ole kuitenkaan ryhdytty mihinkään erityisiin toimenpiteisiin, Siponen sanoo.

EU-kansalainen saa oleskella rekisteröimättä toisessa EU-maassa kolmen kuukauden ajan, mikäli hänestä ei synny häiriötä. Bačikin kohdalla määräaika tulee piakkoin täyteen.

Siposen mukaan lentokentän vartioinnin raporteista löytyy tarkka kirjanpito miehen oleskelusta.

Poliisi: Yksi syrjäytynyt ihminen päätynyt lentokentälle

Finavian Siposen mukaan lentokentällä asuminen on kansainvälisesti hyvinkin yleinen ilmiö.

– Tietojemme mukaan Helsingissä ei kuitenkaan ole ollut tällaista tapausta koskaan aikaisemmin.

Kentällä asumisen syihin Siponen ei ota sen tarkemmin kantaa.

– Kiinteistön omistajan kannalta tämä on kovin valitettavaa. Ei tämä ihan tätä lentoaseman ydintoimintaa ole, hän sanoo.

Liikkuvan poliisin lentoaseman yksikön komisario Christer Ahlgren kertoo, että poliisilla ei ole erityisiä intressejä slovakkimiestä kohtaan niin kauan kuin tämä ei aiheuta häiriötä kenellekään.

– Olemme tarkastaneet hänen taustansa, eikä meillä ole syytä olla tekemisissä hänen kanssaan. Häntä ei ole esimerkiksi etsintäkuulutettu. Lisäksi olemme olleet yhteydessä Slovakian lähetystöön ja tehneet yhteistyötä heidän kanssaan, Ahlgren sanoo.

Jos Bačikin oleskelu Helsinki-Vantaalla ylittää kolme kuukautta, on poliisin määrä toimia. Ahlgrenin mukaan se tarkoittaa sitä, että poliisista ollaan yhteydessä ulkomaalaisvirastoon. Virasto selvittää, onko miehellä edellytyksiä pysyä Suomessa. Jos näin ei ole, käynnistyy käännytyksen valmistelu.

Helsinki-Vantaan tapauksen tiimoilta Ahlgren myös muistuttaa, että maailma on syrjäytyneitä syrjällään. Nyt yksi sellainen on vain sattunut asettumaan lentokentälle.

Poliisista ei kommentoida sen kummemmin slovakkimiehen puheita tiedustelupalveluista, CIA:sta tai mafiasta, sillä kyse on yksityishenkilöstä.

– Jos kytköksiä olisi, poliisikin varmasti kiinnostuisi asiasta, Ahlgren sanoo.

Poliisista ei myöskään oteta kantaa siihen, onko tapauksessa kyse mielenterveysongelmista. Maailmalta tunnetaan jokusia tapauksia, joissa mielenterveysongelmista kärsivä ihminen on asettunut asumaan lentokentälle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.