Mainos

Fimea: Lääkeyhtiöillä ei ole varaa kehitellä vaarallisia rokotteita

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta korostetaan, että suomalaistulokset on huomioitu kansainvälisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotejohtaja Terhi Kilven mukaan kansainväliset tiedeyhteisöt eivät ole ottaneet riittävän vakavasti tutkimustuloksia, joiden mukaan sikainfluenssarokote altisti lapset narkolepsialle.

Fimean johtaja Pekka Kurki ei pidäkään Kilven huolta kovin aiheellisena.

– Kyllä näitä tuloksia on tutkittu asiantuntijoiden voimin. Monesta eri maasta koottiin asiantuntijaryhmä, joka antoi lausunnon, että nämä Suomessa ja Ruotsissa tehdyt tutkimukset on hyvin suunniteltu ja tehty. Ei niiden tuloksia sinällään aseteta kyseenalaisiksi.

THL:n Kilven mielestä rokotteen osuus narkolepsian puhkeamisessa pitäisi selvittää tarkkaan, jotta uutta rokoteskandaalia ei pääsisi syntymään.

– Varmastikin jokainen lääkkeenkehittäjä, joka käyttää edes samankaltaista tehostetta, miettii sitä kovasti ja ryhtyy toimenpiteisiin, jotta tällaista vahinkoa ei pääse sattumaan. Yhtiöillä ei ole varaa kehittää sellaisia rokotteita, jotka aiheuttavat vakavia haittoja, Kurki rauhoittelee.

Suomea, Ruotsia, Norjaa ja Irlantia ravisuttaneet tautitapaukset eivät riittäneet viemään rokotetta mustalle listalle.

– Komitea ei löytänyt näyttöä siitä, että sama ongelma olisi muissa maissa. Tällä perusteella komitea oli sitä mieltä, ettei tätä rokotetta voida kokonaan kieltää, eikä sitä suositeltukaan, Kurki sanoo.

– Ei ole ennenkuulumatonta, että lääkkeiden myyntiluvan kieltämisestä tai myöntämistä ollaan erimielisiä. Toki Suomen näkökulmasta tilanne on kummallinen ja on epätodennäköistä, että rokotetta alettaisiin enää käyttää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.