"Narkolepsian ja sikainfluenssarokotteen yhteyttä vähätellään"

Tutkimustuloksiin narkolepsian ja sikainfluenssarokotusten välisestä yhteydestä suhtaudutaan Euroopassa yhä epäillen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotejohtaja Terhi Kilven mukaan kansainväliset tiedeyhteisöt eivät ole ottaneet riittävän vakavasti tutkimustuloksia, joiden mukaan sikainfluenssarokote altisti lapset narkolepsialle.

Rokotusten jälkeen pelkästään Suomessa on raportoitu yli sadasta narkolepsiatapauksesta. Siitä huolimatta rokotteen myyntilupaa ei ole evätty.

Terveiden koululaisten rokotukset sikainfluenssaa vastaan aloitettiin kouluissa marras-joulukuun vaihteessa vuonna 2009.

Kaksi vuotta myöhemmin Suomessa on raportoitu 106:sta narkolepsiatapauksesta. Tutkimuksissa Pandemrix-rokotteen on todettu 9-kertaistaneen lasten ja nuorten alttiuden sairastua narkolepsiaan.

Tutkimustulos ei kuitenkaan vakuuta eurooppalaista tiedeyhteisöä, Vaescoa.

– Epäillään, että näissä Ruotsin ja Suomen tuloksissa on painottumista. Sellaista harhaa, että on todettu tapauksia vaan rokotetuissa, ja rokottamattomissa tapaukset ovat jääneet huomaamatta.

Myös niissä valtioissa, jotka eivät kokeneet narkolepsiakohua kuten Suomi, on suhtauduttu epäillen siihen, altistiko rokote lapset narkolepsialle.

– Mitä kauemmas mennään niin sitä epäilevämpi suhtautuminen on ollut näihin tuloksiin.

"Valmistajat saatava vakuuttumaan Suomen tutkimustuloksista"

Suomea, Ruotsia, Norjaa ja Irlantia ravisuttaneet tautitapaukset eivät riittäneet viemään rokotetta mustalle listalle.

– Edelleen tällä rokotteella on myyntilupa esimerkiksi EU:n alueella, mutta sillä rajoituksella, että suositellaan että sitä ei käytettäisi kuin ihan pakottavassa tilanteessa ikäryhmään 4-19-vuotiaat.

Suomessa käytettävät rokotteet, kuten Pandemrix, valmistetaan ulkomailla.

Jotta narkolepsiatragedia ei voisi toistua, rokotteiden kehittäjät ja valmistajat on saatava vakuuttumaan Suomen tutkimustuloksista.

– Kaikki pienetkin huolenaiheet ja epäilyt, joita rokotteisiin on liitetty, on tutkittava mahdollisimman huolellisesti ja pyrittävä varmistamaan, että mikään tämänkaltainen ei toistu.

– Ja sitä selvitystyötä ei tehdä pelkästään suomalaisin voimin, vaan siihen tarvitaan koko maailman tiedeyhteisö ja rokotekehittelijät mukaan.

Katso Nina Rahkolan juttu (Seitsemän uutiset 25.11.2011)

Lue myös:

    Uusimmat