FIA-pomo Todt paljastaa: Tällainen on Ferrarin veto-oikeus

Ferrari
Ferrarin Kimi Räikkönen varikolla. 2015 Getty Images
Julkaistu 11.11.2015 06:42

MTV SPORT

Kansainvälisen autoliiton FIA:n puheenjohtaja Jean Todt paljastaa yksityiskohtia Ferrari-tallin F1-sarjassa nauttiman veto-oikeuden taustoista.

Ferrari esti äskettäin veto-oikeudellaan FIA:n suunnitelmat laskea asiakasmoottorien hinta 12 miljoonaan dollariin (noin 11 miljoonaa euroa) kaudessa. Kattojärjestö ryhtyi tämän jälkeen etsimään sarjaan autonvalmistajista riippumatonta moottoritoimittajaa, joka tarjoaisi sarjan pienille talleille nykyistä V6-turbomoottoria edullisemman vaihtoehdon.

Todt kertoo, että Ferrari voi käyttää veto-oikeuttaan vain siinä tapauksessa, mikäli se pystyy todistamaan omien kaupallisten etujensa kärsivän sääntömuutoksen vuoksi vahinkoa.

- Ferraria suosiva veto-oikeus on historiallisesti merkittävä, mutta samalla heidän on myös näytettävä toteen, että jokin asia sotii heidän intressejään vastaan, Todt kommentoi motorsport.comin mukaan.

Todt toimi Ferrarin tallipäällikkönä vuodet 1993-2007. FIA-pomo kertoo tallin veto-oikeuden taustojen kiinnostaneen tuolloin häntä.

- Veto-oikeus sai alkunsa 1980-luvulla, jolloin Concorde-sopimus pantiin toimeen. Kun tulin Ferrarille vuonna 1993, niin olin asian suhteen utelias. Halusin ymmärtää tarinan sen taustalla. Se tarina oli yksinkertainen, Todt sanoi.

- Ferrarin perustaja Enzo Ferrari oli Maranellossa kaikkiin brittitalleihin nähden pitkälti eristyksissä. Hän oli yksin. Kuten muistatte, niin 80-luvulla Ferrari valmisti ainoana tallina sekä moottorin että auton.

- Hän taisteli Williamsin, Lotuksen ja McLarenin kaltaisia yksityistalleja vastaan, jotka kaikki käyttivät samaa moottoria. Jos muistan oikein, niin se oli Ford Cosworth. Silloin hän sai neuvoteltua itselleen veto-oikeuden, joka hyväksyttiin mukaan Concorde-sopimukseen, Todt jatkoi.

Formulasarjan tulonjaon määrittelevän sopimuksen viimeisin vedos allekirjoitettiin vuonna 2013. Todt kertoo tuolloin kyseenalaistaneensa Ferrarin veto-oikeuden jatkon, mutta italialaistallilla oli Bernie Ecclestonen tuki puolellaan.

- Olin yllättynyt, että Bernie oli Ferrarin veto-oikeuden puolella. Myös kaikki tallit olivat puoltamassa sitä, joten olisi ollut hieman outoa, jos olisin tuolloin itse vastustanut sitä, Todt kertoi.

- Muutimme hieman sen sanamuotoa, teimme siitä aiempaa tarkemman. Se ei ole siis veto-oikeus, koska sen käyttäminen edellyttää myös vahvaa järkiperäisyyttä, Todt lisäsi.

Tuoreimmat aiheesta

F1