Feeniks-lintu ja lohikäärme – Häät kiinalaiseen tapaan

Häät ja avioliitto ovat tärkeässä asemassa ihmisten elämässä, ja niinpä eri kulttuureissa niihin liittyy runsaasti erilaisia perinteitä ja symboliikkaa. Näin on myös tuhansia vuosia vanhassa kiinalaisessa kulttuurissa.

Aikaisempina vuosisatoina kiinalaiset palvoivat avioliiton jumalaa. Tämä kuu-ukoksi kutsuttu jumaluus saattoi pariskunnat yhteen ja valvoi heidän elämäänsä. Uskomusten mukaan hän sitoi tulevien avioparien jalat toisiinsa punaisella, ihmisille näkymättömällä langalla. Jokainen oli siten jo syntyessään sidottu tulevaan puolisoonsa.

Todellisuudessa avioliitto oli kuitenkin ennen kaikkea sukujen välinen sopimus. Niinpä vaikka varsinaiset häätavat saattoivat vaihdella Kiinassa alueittain, olivat kihlauksen ja kihlausajan seremoniat korostuneet. Suvut käyttivät esimerkiksi runsaasti aikaa astrologisesti suotuisan hääajankohdan selvittämiseen. Samoin kihlajais- ja myötäjäislahjojen vaihtamiseen liittyi tarkkoja sääntöjä.

Ennen häitä sulhanen ja morsian juhlivat sukunsa ja ystäviensä kesken. Morsian liittyi avioliiton myötä miehen sukuun, joten viimeiset hetket vanhempiensa luona eivät aina olleet onnellisia; monissa tapauksissa morsian ei ollut vielä edes tavannut sulhastaan. Morsiamen rituaaleihin saattoivatkin kuulua esimerkiksi valitusvirret, ja jopa sulhasen ja uuden perheen kiroaminen.

Hääpäiväksi morsian saapui tulevan miehensä kotitaloon usein juhlavasti kantotuolissa. Pahojen henkien karkottamiseksi morsian oli koristeltu pienellä peileillä. Myös ilotulitteet ja papatit pitivät pahan loitolla. Morsian oli puettu ilon väriin, punaiseen silkkiasuun, ja hänen kasvonsa oli peitetty joko punaisella liinalla tai helmikoristeilla. Päässään hänellä oli feeniks -linnun muotoinen otsakoriste. Kaksijakoisessa taolaisessa filosofiassa feeniks symboloi feminiinistä yin-voimaa. Maskuliinista yang-voimaa ilmensi puolestaan sulhasen asusteista löytynyt lohikäärme. Sulhanen oli usein pukeutunut virkamiehille tyypilliseen punaiseen tai mustaan silkkiasuun.

Itse hääseremonia on Kiinassa vaihdellut paljon, ja se on saattanut olla hyvinkin lyhyt ja yksinkertainen. Perinteisesti taloon tullut morsian tervehti yhdessä sulhasensa kanssa perhealttarilla suvun esi-isiä. Tätä seurasi teeseremonia. Tapahtuman päätteeksi uusi aviopari kumarsi toisilleen. Nykyisin naimisiinmeno merkitsee vihkitodistuksen hakemisen viranomaisilta. Hääjuhla on asia erikseen, ja se saatetaan pitää paljon myöhemmin vihkitodistuksen saamisen jälkeen, kun tarpeeksi rahaa on saatu kasaan.

Hääjuhla pidetään nykyisin yleensä ravintolassa tai hotellissa, jossa uusi aviopari tarjoaa läheisilleen juhla-aterian. Sali on koristeltu häitä ja avio-onnea kuvaavilla kaksoisonnen symboleilla. Vieraille tarjotut ruokalajit on yleensä tarkkaan harkittuja. Ruokalajeja on yleensä kahdeksan, sillä tämän luvun katsotaan tuovan pariskunnalle onnea. Monet lajeista viittaavat myös lohikäärmeeseen ja feeniks -lintuun, ja näiden kahden puoliskon yhdistymiseen. Juhlassa on usein myös erilaisia leikkejä ja pelejä, pariskunta usein esimerkiksi kumartuu ja iskee päänsä yhteen yhteisen onnen takaamiseksi.

Tilaisuuteen kuuluu usein myös tanssia. Yksi uudemmista kiinalaisista hääperinteistä on hääalbumin tekeminen. Valokuvastudioilla on varastossaan runsaasti erilaisia sekä perinteisiä kiinalaisia että moderneja länsimaisia hääpukuja, joissa pariskunnat voivat kuvauttaa itsensä. Häävalokuvan ottaminen onkin eräänlainen roolileikki, jonka avulla myös varattomammat pariskunnat voivat toteuttaa prinsessa- ja prinssiunelmansa.

Myös häälahjojen antamiseen liittyy Kiinassa vahvoja perinteitä. Useimmat uuden avioparin saamista häälahjoista liittyvät lapsen saamiseen, sillä perinteisesti morsiamen tärkein tehtävänä on ollut synnyttää miehen suvulle poikalapsi. Pari saa esimerkiksi uuden sängyn, jonka kasaamiseen on osallistunut hedelmällisyytensä todistanut sukulaisnainen. Kasaamisen jälkeen sänky on koristeltu hedelmällisyyttä korostavilla siemenillä ja hedelmillä, ja suvun lapset on kutsuttu leikkimään sängyn päälle.

Nykyisin pariskunnat saavat useimmiten rahaa punaisissa lahjakuorissa. Lahjaksi voi antaa myös muita esineitä, mutta parillisen määrän. Parittoman lahjan katsotaan tuovat epäonnea ja –sopua uudelle parille. Suosittu lahja ovat esimerkiksi hopeiset syömäpuikot, jotka kiinalaisittain lausuttuna muistuttavat samaa kuin "nopeasti poikalapsi". Myös lahjat, jotka viittaavat lohikäärmeeseen ja feeniks -lintuun ovat suosittuja.

Teksti: Pauliina Maula
Kuvat: Pauliina Maula, Bái Dào Interior, Shutterstock ja Suvi Toivanen

Lue myös:

    Uusimmat