Mainos

Farmakologian dosentti Sillanpään käyttämän metamfetamiinin määrästä: ”Henkilö voi kokea olevansa kovinkin valveilla”

Jari Sillanpää oli auton rattiin noussessaan nauttinut päihdyttävän annoksen ylittävän määrän metamfetamiinia, arvioi Itä-Suomen yliopiston päihdetutkija ja farmakologian dosentti Markus Storvik.

Poliisin määräyksestä otetussa verikokeessa Sillanpään verestä havaittiin 0,16 milligrammaa metamfetamiinia litrassa. Storvikin mukaan tämä määrä ylittää keskikokoisella miehellä päihdyttävän vaikutuksen aikaansaavan määrän.

Toleranssi vaikuttaa

Storvik kuitenkin muistuttaa, että asia ei ole yksioikoinen, erityisesti jos käyttöä on ollut pitkään. Rutinoituneella käyttäjällä pienehkö annos ei välttämättä toleranssin vuoksi johda samoihin vaikutuksiin kuin muilla, ja pitkäaikaisen käyttäjän käyttämättömyydestä aiheutunut vieroitustilakin voi aiheuttaa ajokyvyssä ongelmia.

– Subjektiivinen olo saattaa (rutinoituneella käyttäjällä) olla parempi lievemmässä annoksessa, mutta se ei tietenkään poista oikeudellista vastuuta, hän kertoo.

Suomessa henkilö tuomitaan rattijuopumuksesta, jos tällä on verenkierrossaan päihdyttäviä aineita tai niiden tajuntaan vaikuttavia aineenvaihduntatuotteita. Määrällä ei juridisessa mielessä ole tässä suhteessa merkitystä.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Sillanpää ei itse pitänyt määrää suurena

– Tämä pitää paikkansa, vaikka kyseessä olikin hyvin vähäinen määrä, Sillanpää kirjoitti.

– Oli ajattelematonta lähteä liikenteeseen, vaikka koin, että olin täysin ajokykyinen.

Storvik toteaa, että amfetamiinien vaikutukseen liittyvä kasvanut vireystila ja itsevarmuus voivat johtaa siihen, ettei henkilö itse ymmärrä ajokykynsä olevan heikentynyt.

– Henkilö voi kokea olevansa kovinkin valveilla, Storvik muotoilee.

Poliisin esitutkintamateriaalissa esitetyn Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausunnon mukaan pieni määrä syömällä käytettyä metamfetamiinia ei merkittävästi huononna henkilön ajokykyä kahden ja puolen tunnin päästä aineen käytöstä. Sillanpää oli poliisin esitutkintamateriaalissa kertonut käyttäneensä metamfetamiinia piipussa polttamalla noin tuntia ennen auton rattiin nousua.

– Piipussa oli mitä oli. Pari kolme tuntia ennen kun minut otettiin kiinni otin pari hatsia ensin Lönkalla ja sitten pari hatsia Ratakadulla. Ehkä noin tuntia ennen otin viimeisen hatsin.

9:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.