Facebookin yksityisviestit julkaistiin vahingossa Timelinella: Käyttäjät kertovat kauhukokemuksistaan

Facebookin uusi Timeline eli aikajana on käytössä jo osalla palvelun käyttäjistä. Viime päivinä monet ovat huomanneet, että yksityiseksi tarkoitetut viestit näkyvätkin nettipalvelun seinällä. Viestit ovat siis kaikkien näkyvillä, mikä on herättänyt kauhunhetkiä käyttäjien keskuudessa. Mallu ja Jaana kertovat, minkälaisiin toimiin he ryhtyivät viestimokan huomattuaan.

Facebookin käyttäjät huomasivat kauhukseen, että yksityiseksi tarkoitettuja viestejä ilmestyi nettipalvelun seinälle kaikkien nähtäville. Näin Mallu, Jaana ja Anna reagoivat tapahtuneeseen.

Mallu, 30, huomasi Facebookissaan outoja viestejä sunnuntaina, kun hän kuuli, että muillakin ihmisillä oli ollut ongelmia viestiensä kanssa. Facebookin seinällä näkyvät viestit olivat kaikki vuodelta 2008-2009.

– Kyseessä oli selkeästi Inbox-viestejä, mutta ne näkyivät Inboxin sijaan seinälläni. Omia vastauksiani siellä ei näkynyt, ainoastaan ystävieni kirjoittamia viestejä. Kirjoituksia oli parikymmentä, Mallu kertoo.

Arkaluontoisten viestien, kuten parisuhdeasioiden, asuntokauppojen ja osoitetietojen ilmestyminen seinälle sai Mallun oitis siivoamaan profiiliaan.

– Kävin koko historiani läpi. Profiilin siivoamiseen meni monta tuntia. Otin myös yhteyttä Facebookkiin ja haukuin heidät pystyyn, Mallu kertoo.

Tällä hetkellä Mallu pohtii, näkyvätkö hänen viestinsä jonkun toisen henkilön profiilissa. Tapahtunut sai naisen myös miettimään, pitäisikö koko tili sulkea.

– Parempi kuitenkin pysyä Facebookissa, sillä en voi luottaa, että tiedot häviävät mihinkään vaikka poistuisinkin palvelusta, Mallu sanoo.

Päällimmäisinä tunteina raivo ja pelko

Jaanalle, 31, Facebookin moka ilmeni, kun ystävä vinkkasi löytäneensä yhteisen kaverin seinältä viestejä, jotka hän oli lähettänyt yksityisesti vuonna 2008. Jaanan sydän hyppäsi kurkkuun ja hän alkoi käydä läpi kirjoituksia omalta aikajanaltaan.

– Huomasin, että aikajanallani oli kavereideni lähettämiä yksityisiä viestejä. Eräs viesteistä oli aika arkaluontoinen, sillä siinä kritisoitiin erään pariskunnan suhdetta, Jaana kertoo.

Seinällä olevat viestit näkyivät myös Jaanan ystävälle, joten Jaana joutui korjaamaan ongelman poistamalla kaikki yksityisviestit yksitellen aikajanalta. Homma oli sekä aikaa vievää että rasittavaa.

– Tunsin itseni paljastuneeksi ja haavoittuvaiseksi. Yksityiseksi tarkoitetut viestit olivat vuotaneet julki. Tuli hirveä raivo ja pelko – mitä jos jotain minun viestejäni näkyy kavereideni aikajanalla? Pitäisikö hylätä koko Facebook? Ja poistuvatko viestit, vaikka hylkäisin? Tilanne oli raivostuttava, Jaana kertoo.

Tapahtunut onkin saanut Jaanan muuttamaan käsitystään internetistä.

– Yksityisyys netissä on illuusio. Kaikki, mitä ikinä kirjoitatkaan, jää aina jonnekin. Tämä muuttaa nettikäyttäytymistäni, Jaana sanoo.

Kritiikkiä huonosta uutisoinnista

Anna, 33, huomasi Facebook-ongelman ystävänsä hätääntyneestä statuspäivityksestä. Uusi aikajana ei ole Annalla vielä käytössä, mutta kokeiluversio paljasti useita privaattiviestejä vuodelta 2009.

– En ole vielä käynyt kaikkia vuosia ja kuukausia läpi, enkä ole varma, mitä viestejä on mennyt julki ystävieni aikajanoilla, Anna sanoo.

Viestiongelma sai Annan reagoimaaan asiaan kauhunsekaisin tuntein. Ongelma ei ole vieläkään korjaantunut, sillä Annalla ei ole ollut aikaa käydä läpi koko Facebook-historiaansa.

– Lisäksi en luonnollisesti voi mitään niille privaattiviesteilleni, jotka näkyvät jonkun ystäväni aikajanalla, Anna kertoo.

Ongelma sai Annan pohtimaan poistumista koko Facebookista. Ystävät ovat kertoneet hurjistakin päivityksistä, joita he ovat bonganneet.

– Tällainen virhe tuntuu uskomattomalta yksityisyyden loukkaamiselta, ja saa varmasi parisuhteita kaatumaan ja työpaikkojakin saattaa olla uhattuna. Voin vain kuvitella kuinka kallis paukku tästä tulee Facebookille. Ihmiset ovat raivoissaan ja vaativat varmasti korvauksia. Ja mietityttäähän sekin tietysti, että onko joku kiukuspäissään lähetetty viesti saavuttanut kolmannen osapuolen, josta purkaus ja valitus on johtunut, Anna pohtii.

Anna ihmettelee, miksei Facebook ole uutisoinut asiasta laajemmin.

– Facebookille terveisiä, että kriisinhallintaopit eivät nyt taida olla ihan hallussa. Mokat pitäisi myöntää ja korjausliikkeitä tulla välittömästi. Ovat tainneet siellä haukata Timeline-uudistuksensa kanssa liian ison palan kakkua, ja se tulee maksamaan, Anna sanoo.

Näin suojaat yksityisyytesi

Mikäli olet huolestunut tietojesi leviämisestä, aiemmin kirjoitettujen viestien näkyvyyttä voi rajoittaa myös menemällä yksityisyysasetuksiin ja klikkaamalla kohdan "rajoita aiempien julkaisujen yleisöä" vierestä oikealta linkkiä "hallitse aiemman julkaisun näkyvyyttä". Tämän valinnan tekemällä Facebook rajaa automaattisesti kaikki aiemmat viestisi näkymään vain kavereillesi.

Viestit voi piilottaa aikajanalta kokonaan klikkaamalla jokaista viestiä erikseen. Viestin oikeassa reunassa on muokkaa tai poista -painike, jolla viestien näkyvyyttä voi hallinnoida.

Kaikki seinälläsi näkyvät vanhat julkiset viestit eivät ole privaattiviestejä. Facebook toimi nimittäin aiemmin niin, että Inbox-keskusteluja ei käyty, vaan ihmiset keskustelivat suoraan wall-to-wall-kommenteilla.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock, Minerva Studio, N mast3r

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja