Mainos

Facebook-äidit kehittivät pika-avun uupumustilanteisiin

Kokkolassa ja lähiseudulla on toiminut jo pari vuotta Facebookin Mamma-ryhmä, joka kehitti uuden apukeinon lapsisurmien jälkimainingeissa.

– Keskustelimme etenkin Rautavaaran jälkeen siitä, mitä uupumus voi saada aikaan. Samalla tiedostimme, että tänä päivänä pikaisen avun saaminen kotiin on vaikeaa, kertoo sivuston ylläpitäjä Jenni Hotakainen.

Nyt apua saa nopeasti koodilla "Hätäkahvit". Koodia voi käyttää silloin, kun tuntuu että seinät kaatuvat päälle, pitäisi päästä suihkuun, jääkaappi on tyhjä, jos lapset ovat kipeinä tai itse vain umpiväsynyt.

– Joku kuittaa aina avunpyynnön ja paikalle lähtee pari äitiä lastensa kanssa. Kun on kyse toisilleen oudoista ihmisistä, totesimme että on mukavampi, jos paikalle tulee aina muutama äiti yhdessä, kertoo Jenni Hotakainen.

Ensimmäiset äidit ovat jo käyttäneet koodia ja avun piiriin on ilmoittautunut yli 500 äitiä lähialueelta. Palvelulle on selkeä tarve, sillä virallisia teitä avun saaminen voi kestää.

– Yhdellekin äidille oli sanottu, että sinun tilanne ei ole tarpeeksi paha, vielä et saa apua. Toinen oli saanut ohjeen tehdä itsestään lastensuojeluilmoituksen, sitten voisi saada apua, kertoo Hotakainen.

"Hallitaan yhdessä kaaosta"

Mammat-yhteisö on toiminut jo ennen Hätäkahvi-koodia monin tavoin yhdessä. Yksi aktiivinen ryhmäläinen on Tiina isotalus, joka tietää millaista arki kahden pienen lapsen kanssa on.

– Kotona lasten kanssa voi olla myös tosi yksin. Kun mies tulee töistä, saattaa olla, että päivä on kulunut juttelematta kenenkään kanssa. Edes ulos ei pääse aina, jos lapset ovat kipeänä.

Mamma-ryhmässä jaetaan ilot ja surut ja haetaan ulkoilu- tai kahvikavereita.

– Meillä on kahvittelurinki, käydään yhdessä puistoissa, kimppakyydeillä kirppiksellä tai kesällä vaikka uimarannalla, kertoo Isotalus.

Keskustelut kulkevat tärkeitä latuja.

– Keskustellaan nukkumisvinkeistä, arkiruuasta, parisuhteesta, harrastuksista - hyvin laajasti riippuen porukasta. Enimmäkseen hallitaan yhdessä kaaosta! nauraa Isotalus.

Hätäkahvi-ryhmiä syntynyt muuallekin

Jenni Hotakainen perusti ryhmän jo raskausaikanaan ajatellessaan, että työyhteisön jälkeen tarvitsee jonkinlaisen yhteisön kotona lapsen kanssa. Ryhmän vetovoima on yllättänyt.

– Viime viikolla meitä oli viitisensataa, mutta nyt taitaa olla väkeä jo reilusti enemmän. On selvää, että tällaiselle toiminnalle on tarve, sanoo Hotakainen.

Hän on joutunut miettimään, missä menee toiminnan raja.

– On kysytty esimerkiksi sitä, voiko mielenterveysongelmistaan keskustella ryhmässä. Toki voi, mutta pitää muistaa että vaikka ryhmä on suljettu, elämme kuitenkin avoimessa nettimaailmassa, sanoo Hotakainen.

Hätäkahvit-koodi on saanut tulta alleen myös muissa kaupungeissa.

– Hätäkahvi-ryhmiä on putkahdellut muuallekin ja mukaan on tullut myös miehiä. On hyvä, että tällä keinoin saadaan akuuttiapua perheisiin. Tiedossa on, että pienikin apu oikealla hetkellä on tosi merkityksellinen, tietää Hotakainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.