F1:n salattu jättikauppa paljastui – saksalainen autoyhtiö ostaa puolet Red Bullista

Tulosruutu: Charles Leclerc keskeytti dramaattisesti, Max Verstappen voitti Ranskan GP:n

Saksalainen autovalmistaja Porsche on liittymässä mukaan F1-sarjaan. Asia tulee ilmi julkisuuteen vuotaneista dokumenteista, joiden mukaan Porsche aloittaa yhteistyön F1-jätin Red Bullin kanssa.

Red Bullin ja Porschen potentiaalinen yhteistyö on ollut esillä F1-lehdistön puolella. Nyt yhteistyö on käymässä toteen.

Jättikauppaa on hierottu jo tovin ajan kulissiverhojen takana. Osapuolten on pitänyt muun muassa hakea hyväksyntä kartellien vastaisilta viranomaisilta ympäri maailmaa. Sen lisäksi, että Porschen ja Red Bullin yhteistyö piti hyväksyttää Euroopan unionissa, lupa piti hakea myös 20:ltä Euroopan unionin ulkopuoliselta maalta.

Yksi näistä maista on Marokko, jonka hallituksen lainsäädännön mukaan yritysyhteistyöhakemukset on julkistettava, kun ne on hyväksytty.

Asiakirjat paljastavat, että Porsche jätti 8. heinäkuuta hakemuksen, jossa se suunnittelee 10 vuoden mittaista kumppanuutta Red Bullin kanssa. Porsche aikoo ostaa 50 prosenttia Red Bullin F1-osastosta.

Dokumenttien mukaan yhteistyö on tarkoitus julkistaa 4. elokuuta.

Asiakirjoissa mainittiin, että Porsche ostaa 50 prosenttia Red Bullin teknologiayhtiöstä. Motorsport.com:n mukaan kumppanuus kattaa allensa kaikki Red Bullin F1-osastot.

Yhteistyö oli tarkoitus julkistaa jo kolme viikkoa sitten Itävallan GP:n yhteydessä. Aikeet kuitenkin peruuntuivat, kun kansainvälisen autoliiton FIA:n komitea ei hyväksynyt F1:n vuoden 2026 moottorisääntöjä. Niiden lopullinen hyväksyntä on edellytyksenä sille, että Porsche, Red Bullin tuleva moottorivalmistaja, voi virallisesti vahvistaa osallistumisensa F1-sarjaan.

Vaikka asiakirjoissa puhuttiin vain Red Bullista, Porschen on tarkoitus toimittaa myös Red Bullin sisartallille AlphaTaurille moottorit.

AlphaTaurin on tarkoitus pysyä 100-prosenttisesti Red Bullin käsissä.

Red Bull on etsinyt uutta moottorivalmistajaa siitä lähtien, kun Honda ilmoitti vetäytyvänsä F1-sarjasta. Päätöksen jälkeen Red Bull ilmoitti ottavansa itse vastuun moottoreiden kehitystyöstä niin pitkään, kunnes se löytää uuden kumppanin.

Lue myös:

    Uusimmat