F1-fakta: Kaksipaikkaiset F1-autot

MTV3:n formulatiimi etsii viikoittain vastaukset mielenkiintoisimpiin katsojakysymyksiin F1-sivujen Formulafakta-osiossa.

"Mahtanutko olla aprilli pilaa, mutta muistini sopukoista löytyy jotain kaksipaikkaisista formula-autoista. Onko näitä joskus ollut? Vieläkö sellaisia käytetään tai valmistetaan?"

Useampikin talli on valmistanut kaksipaikkaisia F1-autoja näytösajoja varten, jotta vip-vieraat ja median edustajat pääsisivät nauttimaan F1-auton vauhdista. Ensimmäisenä kaksipaikkaisen auton toi radoille McLaren vuonna 1998. Kuljettaja ja matkustaja istuivat autossa peräkkäin. Arrows pani vuonna 2001 paremmaksi ja lanseerasi kolmepaikkaisen F1-auton. Viime vuosina ainakin Renault on rakentanut kaksi- ja kolmepaikkaiset versiot autostaan ja Ferrarillakin on näytösajoja varten olemassa kolmepaikkainen F1-auto.

Tiettävästi ainoa kaksipaikkaisten F1-autojen kilpailu järjestettiin vuonna 2001 Doningtonissa. Minardi-tallin organisoima leikkimielinen tapahtuma oli saada ikävän lopun, kun vuoden 1992 maailmanmestari Nigel Mansell ajoi silloisen Minardi-tulokkaan Fernando Alonson kuskaaman auton perään viimeisellä kierroksella. Kuljettajat ja matkustajat välttyivät onneksi loukkaantumiselta. Video tilanteesta YouTubessa:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat