F-Securen Koivunen haluaisi kryptovaluutat tiukemman sääntelyn piiriin – "Valvomattomuus mahdollistaa kiristämisen"

6:57
F-Securen Mikko Hyppönen kertoo, miten kiristäjän jäljille päästään.

Tietoturvayhtiö F-Securen tietoturvajohtaja Erka Koivunen olisi valmis sääntelemään kryptovaluuttoja nykyistä tiukemmin, jotta Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron tyyppistä rikollisuutta saataisiin kitkettyä.

– Kryptovaluutoille on huomattavan vähän järkevää, yhteiskuntaa rakentavaa käyttöä, jos ne säilyvät tällaisina huonosti identiteetteihin liitettävinä, joista ei veroja makseta tai rikollisseuraamuksia synny, Koivunen sanoo.

Kryptovaluuttajärjestelmien valvomattomuus mahdollistaa Koivusen mukaan kiristämisen, jota Vastaamon tapauksessakin tietomurron tekijä on harjoittanut.

Koivunen lunnaita maksaneiden ilmoittavan poliisille kiristyksestä

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen pyysi keskiviikkona Twitterissä Vastaamo-kiristäjälle lunnaita maksaneita ihmisiä ottamaan häneen yhteyttä. Hyppönen kertoi perjantaina, että hänen tiedossaan on 14 ihmistä, jotka ovat maksaneet vaaditun summan.

Lisäksi 40 ihmistä oli yrittänyt maksaa, mutta maksu ei ollut onnistunut. Hyppösen mukaan ison osan lunnasmaksuista oli pysäyttänyt Bittiraha-palvelu, jota kiristäjä ohjeisti uhreja käyttämään.

Koivunen ymmärtää, että lunnaita maksaneet eivät välttämättä siitä muille halua kertoa.

– Jos lunnaita on maksanut, toivon, että kuitenkin poliisille on siitä rikosilmoitus tehty.

Bitcoinien muutto rahaksi kiristäjälle vaaranpaikka

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä tyhjennettiin kryptolompakot, joihin jotkut kiristyksen uhrit olivat maksaneet 200:n tai 500 euron arvoisia lunnaita.

F-Securella ei ole kattavaa tietoa, kuinka paljon bitcoinlompakoita on perustettu, tai kuinka moni lunnaita on maksanut.

Silloin, kun bitcoineja vaihdetaan fyysiseksi rahaksi, on Koivusen mukaan paras sauma, jossa rikollisen voi mahdollisesti pystyä narauttamaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja