Ex-tähti pääsemässä vakavasta rikoksesta pälkähästä – 12 vuoden vankeustuomiolla ei vaikutusta

Entinen Pakistanin maajoukkueen krikettipelaaja Khalid Latif tuomittiin 12 vuodeksi vankeuteen murhaan yllyttämisestä, mutta on erittäin epätodennäköistä, että hän suorittaisi tuomionsa, uutistoimisto AFP kertoo.

37-vuotias Khalid Latif tuomittiin 12 vuodeksi vankeuteen maanantaina Alankomaissa kansanedustaja Geert Wildersin murhaan yllyttämisestä. Latif julkaisi vuonna 2018 internetissä videon, jossa hän tarjosi 21 000 euroa Wildersistä sen jälkeen, kun äärioikeistolainen ja islamin vastainen alankomaalaiskansanedustaja aikoi järjestää kilpailun profeetta Muhammadia karrikoivista sarjakuvista.

Profeetta Muhammedin esittäminen kuvissa on islamin uskossa kielletty, ja karikatyyrejä pidetään erittäin loukkaavina.

Tuomari G Verbeek sanoi, että Latifin video oli hyökkäys sananvapauden käsitettä vastaan Alankomaissa sen lisäksi, että se oli henkilökohtainen hyökkäys Wildersiä kohtaan.

"Ei ole enää hyväksyttävää"

Pakistanissa asuvasta Latifista on annettu kansainvälinen pidätysmääräys, mutta on epätodennäköistä, että poissaolevana Alankomaissa tuomittu entinen krikettitähti suorittaisi tuomionsa. Pakistanilla ei ole luovutussopimusta Alankomaiden kanssa, eikä Pakistanin viranomaisilta ole Alankomaiden viranomaisten mukaan saatu apua. Alankomaiden viranomaisten useita vuosia jatkamat yritykset kuulustella miestä eivät ole onnistuneet. 

– Ei ole enää hyväksyttävää, että Pakistanin viranomaiset kieltäytyvät yhteistyöstä. Pyydän pääministeriä varmistamaan, että Khalid Latif pidätetään Pakistanissa ja luovutetaan Alankomaihin, Wilders sanoi.

Hän piti Latifin saamaa tuomiota "hyvänä", mutta hänestä oli sääli, ettei syytettyä saatu oikeuden eteen.

Ympärivuorokautisessa suojeluksessa

Wilders peruutti aiemmin kaavailemansa sarjakuvakilpailun, kun Pakistanissa puhkesi mielenosoituksia ja hän sai tappouhkauksia. Pakistanilainen mies tuomittiin vuonna 2019 Alankomaissa kymmeneksi vuodeksi vankeuteen Wildersin salamurhan suunnittelemisesta.

Wilders on elänyt pitkään ympärivuorokautisessa suojeluksessa, koska hänen henkeään on toistuvasti uhattu kovan islam-kritiikin myötä.

Aasian kisojen pronssimitalisti

Khalid Latif ei ole pelannut krikettiä vuoden 2017 jälkeen. Hän sai tuolloin viiden vuoden kilpailukiellon osallisuudesta kilpailumanipulaatioon Pakistanin liigassa.

Latif saavutti Aasian kisojen pronssia Pakistanin krikettimaajoukkueessa vuonna 2010.

Lue myös:

    Uusimmat